Strategie împotriva cancerului. Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR, semnal de alarmă privind 'drumurile umilinței' ale pacienților
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursă foto: Nicolae Ștefănuță
Sursă foto: Nicolae Ștefănuță
Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR, a explicat, pentru DC News, ce presupune noua strategie a Uniunii Europene privind combaterea cancerul, adoptată miercuri în Parlamentul European, sub forma unui raport.

'Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri recomandările finale cu privire la o strategie cuprinzătoare şi coordonată a Uniunii Europene pentru a combate cancerul. Aceasta are mai multe componente. În primul rând, sunt alocate fonduri în valoare de 4 miliarde de euro, care se vor cheltui, pe partea de cercetare, cu scopul de a se descoperi noi medicamente și tratamente. Pe de altă parte, susținând proiecte naționale de prevenție, precum avem noi pe vaccinarea anti-HPV sau screening. Din păcate, la noi în România, doar 10% dintre femei își fac screening de cancer mamar. În Danemarca, procentul este de 90%.', a declarat Ștefănuță.

'Inegalitate în procurarea de medicamente'

'De asemenea, vor fi alocate fonduri pe partea de inegalitate. La noi, în România, nu se găsesc anumite medicamente, iar bolnavii trebuie să le caute. Se va face un Registru european al inegalității pentru a cunoaște ce medicamente lipsesc, în ce state și când, astfel încât Comisia Europeană să poată interveni și suplini lipsa respectivă. În România nu se găsesc anumite medicamente, nu vorbim neapărat de unele inovatoare, ci chestiuni simple care lipsesc, precum adjutanţi, anticoagulanți etc.', a spus Ștefănuță pentru DC News.

Efectele nocive ale consumului de alcool

'Apoi, vorbim sub aspectul oncologic european. Toate statele membre trebuie să profite de cele mai noi informații în privința cercetării, cunoștințelor, să aibă doctori specializați în Institutul Oncologic European. Mai este și un program de prevenție care încurajează oamenii să nu mai fumeze, precum și promovarea acţiunilor de reducere şi prevenire a efectelor nocive ale consumului de alcool ca parte a unei strategii revizuite a Uniunii privind alcoolul. Tema consumului de alcool a fost foarte dezbătută cu privire la cifrele de siguranță, de consum, sau sponsorizarea evenimentelor sportive, dar amendamentele au căzut la vot în Parlamentul European. Lobby-ul a fost foarte puternic în multe state, dar noi am tras un semnal mare de alarmă despre cât de importantă este prevenția consumului de alcool, despre care se discută mai puțin.', a menționat Ștefănuță. 

Semnal de alarmă privind 'drumurile umilinței' ale pacienților

'Acum va începe implementarea acestui raport. În plenul Parlamentului am dat trei exemple, din România, despre problemele pe care le întâmpină pacienții, în procurarea de medicamente, costuri mari, drumuri ale umilinței, oamenii stau în camere de așteptare. Dincolo de suferința bolii, mai este și acest tip de suferință psihologică.', a concluzionat europarlamentarul USR, Nicolae Ștefănuță, pentru DC News.

Raportul, elaborat de Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului (BECA) a Parlamentului European, a fost adoptat cu 652 voturi pentru, 15 împotrivă şi 27 abţineri. Comisia specială a Parlamentului European pentru lupta împotriva cancerului (BECA) a fost creată în iunie 2020 şi şi-a încheiat mandatul pe 23 decembrie 2021.

Comisia a organizat un proces de consultare fără precedent printr-o serie de audieri publice. Deputaţii au făcut schimb de opinii cu parlamentele naţionale şi cu organizaţii şi experţi internaţionali. Principalele învăţăminte trase în urma consultării publice organizate de BECA pe tema impactului pandemiei de COVID-19 asupra îngrijirilor oncologice în Uniunea Europeană au fost incluse şi ele în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel