Data publicării:

Strategia Națională de Apărare, consultări între Parlament și Președinție

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Klaus Iohannis a decis demararea procesului de consultări la nivel interinstituțional între Parlament și Președinție pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare. În acest sens, deputatul Ion Mocioalcă a declarat pentru DC News că prin acest demers se intră într-un proces normal de cooperare instituțională între Președinție și Parlament.

Ion Mocioalcă, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, a declarat în exclusivitate pentru DC News că la nivelul Comisiei au avut loc discuții  cu doi consilieri prezidențiali, respectiv George Scutaru și Sebastian Huluban în vederea elaborării Strategiei Naționale de Apărare.

Cei doi consilieri prezidențiali au prezentat Comisiei  liniile generale ale viitoarei Strategii Naționale, solicitându-se din partea deputaților propuneri în acest sens. Un demers similar va fi făcut în Comisia de Apărare a Senatului României. Între timp, se primesc de la instituții ale statului evaluări privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, informații care vor fi folosite în elaborarea documentului final, se arată în comunicatul Președinției.

Citește și: Klaus Iohannis. Sebastian Huluban, consilier de stat. Legătura cu George Maior

"Potrivit prevederilor Constituției și a Legii 473/2004, Președinele urmează să se prezinte, în termen de șase luni de la preluarea mandatului, în  Parlament cu Strategia de Apărare. În timpul primului mandat al   fostului președinte, Traian Băsescu,  nu s-a venit cu niciun fel de strategie, iar în cel de-al doilea mandat, pe final, s-a venit cu o strategie care a fost contestată în comisiile parlamentare", a declarat președintele Comisiei de apărare. 

Prin demararea acestor consultări, Ion Mocioalcă este de părere că se vor evita situațiile trecute, căutându-se elemente comune în elaborarea viitoarel strategii, în momentul în care România se află în apropierea unei zone de coflict.  

La nivelul Administrației Prezidențiale, cu redactarea acestui document este însărcinat Departamentul Securității Naționale condus de domnul consilier prezidențial George Scutaru, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel