Data actualizării:
Data publicării:

Strategia "mix and match". Valeriu Gheorghiță, precizări după cazul ministrului francez al Sănătății

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID - Gheorghiţă: Prin empatie, onestitate şi dialog putem combate dezinformarea şi neîncrederea / Foto: gov.ro
Un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID - Gheorghiţă: Prin empatie, onestitate şi dialog putem combate dezinformarea şi neîncrederea / Foto: gov.ro

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a oferit câteva precizări despre strategia "mix and match", după o întrebare cu privire la faptul că ministrul francez al Sănătății a primit booster Pfizer, după AstraZeneca la prima doză și Moderna la rapel.

Ministrul francez al Sănătății a primit booster Pfizer, după AstraZeneca la prima doză și Moderna la rapel. "Am profitat pentru a face în acelaşi timp, în celălalt braţ, un vaccin antigripal", la patru zile de la debutul campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere în Franţa, a precizat ministrul francez. (Detalii, AICI.)

Întrebat la Digi24, luni seară, de ce ministrul francez al Sănătății a făcut astfel, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns că "în momentul de față se pare că, într-adevăr, această strategie de "mix and match", adică de a face o schemă heterologă - inițial o schemă cu un tip de vaccin, care folosește o anumită tehnologie, ulterior cu un alt tip de vaccin, induce un răspuns imun mai puternic."

"Dar această opțiune e valabilă doar când vii cu un booster de ARN mesager peste primele scheme. Ca atare, în momentul de față, cel mai important argument în favoarea efectuării dozei de booster este faptul că din toate cazurile pe care noi le observăm la persoane vaccinate cu schemă completă, cel mai important criteriu este cât timp s-a scurs de la momentul la care eu am fost vaccinat. Majoritatea apar undeva după cinci luni și jumătate, șase luni. Mai multe de 30% dintre aceste infecții apar după 180 de zile, după șase luni.", a mai afirmat dr. Gheorghiță.

Se poate booster și cu Johnson, dar de ce nu și cu Astrazeneca? Răspunsul lui Gheorghiță

 

Întrebat apoi dacă, în cazul vaccinării cu Johnson&Johnson, este bine ca după șase luni să fie administrat un vaccin pe bază de ARN mesager (n.red. Pfizer și Moderna), Valeriu Gheorghiță a răspuns că "aceasta este recomandarea".

"Chiar astăzi, în România, a demarat și recomandarea de a se administra doza de rapel, booster, pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson. De primă intenție, recomandăm un vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la Pfizer, fie de la Moderna, cu doză întreagă, fie la opțiunea persoanei, pentru Johnson. Acest lucru îl facem pentru că există date. 

Dacă la Johnson se poate, de ce nu se poate și la vaccinul de la AstraZeneca, pentru booster? "În primul rând, nu avem date științifice, nici de siguranță, nici de imunogenitate pentru AstraZeneca. Al doilea lucru foarte important: o administrare repetată a unui vaccin pe bază de vector viral induce în organismul nostru anticorpi împotriva vectorului. Răspunsul imun, după vaccinare, anticipăm că ar fi unul diminuat.", a mai declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel