Strategia de a inunda tunelurile Hamas din Fâșia Gaza ”ar contraveni tuturor normelor pe care omenirea le-a dezvoltat vreodată”
Inundarea tunelurilor Hamas din Fâșia Gaza poate să provoace o catastrofă.
Un potențial plan al Israelului de a inunda rețeaua de tuneluri Hamas cu apă de mare riscă să „strice condițiile de bază pentru viață în Gaza”, unul dintre elementele crimei de genocid, a declarat un hidrolog pentru The Guardian.
Experții de mediu au avertizat că strategia – la care Israelul nu s-a angajat încă – riscă să provoace o catastrofă ecologică care va lăsa Gaza fără apă potabilă și va devasta puțină agricultură posibilă pe teritoriul de 226 de kilometri pătrați.
Raportorul special al ONU pentru dreptul la apă, Pedro Arrojo-Agudo, a comparat-o cu legenda despre sărarea câmpurilor de la Cartagina de către romani pentru a face de nelocuit teritoriul vechiului lor rival. Raportorul pentru drepturile omului și mediu, David Boyd, a spus că deteriorarea singurei surse de apă din Gaza ar fi „catastrofală” pentru mediu și drepturile omului.
Rapoartele media, fotografiile și imaginile din satelit sugerează că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au instalat pompe în tabăra de refugiați al-Shati de pe coasta de est a fâșiei Gaza, pe care le-ar putea folosi pentru a pompa milioane de litri de apă de mare în tunelurile folosite de grupul militant Hamas.
Milioane de metri cubi de apă
Consecințele asupra mediului ar putea fi de amploare. Potrivit unui studiu al academiei militare americane West Point, la începutul războiului în octombrie, în Gaza existau 1.300 de tuneluri care se întindeau pe 500 km. S-a estimat că ar fi nevoie de 1,5 milioane de metri cubi de apă pentru a le umple complet.
Mark Zeitoun, directorul Centrului de Apă de la Geneva și profesor la Institutul de Absolvenți din Geneva, a spus că apa de mare pompată în sutele de kilometri de tuneluri care traversează solul poros și nisipos din Gaza se va infiltra inevitabil în acviferul pe care se bazează aproximativ 2,3 milioane de locuitori ai săi, arată adevărul.
Zeitoun, care a lucrat ca inginer de apă pentru ONU în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat că acviferul este deja grav contaminat de apele reziduale și de infiltrațiile de apă de mare cauzate de ani de extracție excesivă.
”Dacă adăugați mai multă apă de mare direct prin nisip în acvifer, nu va transforma o resursă de calitate superioară într-o resursă vulnerabilă, ci va transforma o resursă vulnerabilă într-una catastrofală”, a spus Zeitoun.
Metodele actuale de desalinizare
Contaminarea ar fi de așa natură încât metodele actuale de desalinizare prin osmoză inversă la nivel de cartier, folosite de palestinienii din Gaza pentru a-și trata apa, nu ar mai fi fezabile.
”Aceasta ar distruge condițiile de viață ale tuturor locuitorilor din Gaza”, a spus el. ”Spun condițiile de viață pentru că eu cred că acesta este unul dintre elementele genocidului în cadrul convenției ONU, distrugerea fizică parțială sau completă a condițiilor necesare pentru viața oricărui popor”, a spus Zeitoun.
”Inundarea acviferului de apă dulce cu apă de mare ar contraveni tuturor normelor pe care omenirea le-a dezvoltat vreodată, inclusiv aspectele legate de mediu din dreptul internațional umanitar/regulile războiului și principiile recente privind protecția mediului în legătură cu conflictele armate, precum și toate progresele înregistrate în ceea ce privește incriminarea daunelor aduse mediului natural: ecocidul”, a mai spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News