Străinii profită de prăbușirea lirei turcești. Înghesuială la cumpărarea de proprietăți în Turcia
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 14 dec 2021, 17:14
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Prăbuşirea lirei turceşti duce la creşterea contractelor imobiliare. Astfel, din ce în ce mai mulţi cetăţeni străini au început să cumpere locuinţe în Turcia. 

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a anunţat că 7.363 de locuinţe au fost vândute cetăţenilor străini în luna noiembrie a acestui an, în creştere cu aproape 50% în ritm anual, în condiţiile în care vânzările totale de locuinţe au crescut cu 59% în ritm anual, până la 178.814 proprietăţi.

"Oamenii care caută o locuinţă ca mijloc pentru a se proteja de inflaţie au fost cei care au dus la această creştere dramatică a vânzărilor în luna noiembrie", a declarat Makbule Yonel Maya, manager la firma TSKB Real Estate Appraisal.

Lira Turcească, în cădere liberăLira turcească a atins luni un minim istoric, de 14,99 lire pentru un dolar, iar de la începutul anului şi până în prezent moneda turcească a pierdut jumătate din valoare.

În total, străinii au cumpărat peste 50.000 de locuinţe în Turcia în primele 11 luni ale acestui an, în creştere cu aproape 40% în ritm anul. În schimb, vânzările totale de locuinţe în primele 11 luni au scăzut cu 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Agerpres.

Record absolut în noiembrie la vânzarea de locuinţeAltan Elmas, preşedintele unei asociaţii a dezvoltatorilor şi investitorilor imobiliari, a estimat că intrările de valută generate de vânzările de locuinţe s-au situat la 8,5 miliarde de dolari în primele 11 luni, depăşind orice aşteptări.

"Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la finele anului", a spus Elmas.

Cele 7.363 de locuinţe vândute străinilor în noiembrie reprezintă cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice. De departe, cei mai importanţi cumpărători de locuinţe din Turcia au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Cea mai populară zonă pentru vânzarea de locuinţe la străini a fost Istanbulul, cu 2.922 de proprietăţi în luna noiembrie, urmată de staţiunea Antalya şi capitala Ankara.

Datele statistice mai arată că numărul de credite ipotecare încheiate în luna noiembrie a crescut cu 61% în ritm anual, până la 39.366, acestea fiind responsabile pentru 22% din totalul achiziţiilor de locuinţe încheiate în noiembrie.

Bogdan Chirieac spune ce se întâmplă dacă Turcia se prăbuşeşte 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit recent despre prăbușirea lirei turcești: ”Sunt companii în Turcia care refuză să își mai vândă produsele, fiindcă prăbușirea este atât de accentuată, încât le este foarte teamă să nu vândă în pierdere, ceea ce însemnă că, dacă un colos precum Turcia, care este o putere regională autentică, se prăbușește economic, lucrul acesta ar putea să atragă în gaură bună parte a țărilor din jur. Totuși, Turcia are aproape 800 de miliarde de euro produs intern brut, are o populație numeroasă.”

VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?