Data actualizării:
Data publicării:

STOP COVID, certificatul verde la locul de muncă. SONDAJ, procentele momentului

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Certificatul verde la locul de muncă, numit ”STOP COVID”, urmează să fie votat în Camera Deputaților, for decizional.

Certificatul STOP COVID, necesar la locul de muncă, va fi eliberat pentru cei vaccinați cu schema completă, pentru cei care fac dovada trecerii prin boală, în cazul unui rezultat negativ PCR, dar și în cazul unui test antigen rapid, cu rezultat negativ. Atât în sectorul public, cât și-n sectorul privat, angajatorii ar urma să solicite certificatul STOP COVID fiecărui angajat, la intrarea la locul de muncă. Certificatul STOP COVID se va solicita în urma unei analize a situației epidemiologice, analiză realizată de INSP în fiecare zi de luni, dacă se va constata că numărul de cazuri confirmate la nivel național a crescut constant, în ultimele trei săptămâni anterioare analizei. După ce s-a constatat că-n ultimele trei săptămâni a crescut constant numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, în 72 de ore de la momentul deciziei, intră în vigoare aplicarea certificatului STOP COVID. Obligația solicitării acestui certificat încetează a doua zi, după ce s-a constatat că nu se mai înregistrează o creștere săptămânală, dar și că incidența cumulată în ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie. Angajații nevaccinați sau netrecuți prin boală ar urma să primească 15 vouchere a câte 50 de lei, pentru testare, gratuit, de la stat. 

În urmă cu o zi, liderii PSD i-ar fi cerut premierului Nicolae Ciucă să-și asume răspunderea privind adoptarea certificatul STOP COVID. DCNews a realizat un sondaj, pentru a vedea care este varianta pe care o doresc românii*. 

VEZI AICI REZULTATELE complete ale SONDAJULUI

Conform răspunsurilor bifate, cei mai mulți repondenți au ales varianta ca ”STOP COVID” să nu fie introdus la locul de muncă. Au fost 6171 de voturi în acest sens, reprezentând un procent de 54,7%. Pe locul al doilea a fost varianta ”Să fie votat în Parlament”. Această variantă a înregistrat 2988 de voturi, reprezentând un procent de 26,5%. A treia variantă votată, cea mai puțin apreciată, este cea a asumării răspunderii de către Guvern: are 2128 de voturi, reprezentând 18,9% din totalul răspunsurilor. 

Ce anunța Alexandru Rafila

”În cursul zilei de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislației care să asigure limitarea răspândirii COVID-19. Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății, în urmă cu o zi. 

”Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului COVID-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citește și: HAOS la Parlament: PROTESTATARII au intrat în curtea Parlamentului, angajații sunt opriți la poartă - VIDEO

*Sondajul a fost realizat pe site-ul dcnews.ro, online, nefiind reprezentativ la nivel național, ci reprezentativ pentru cei care au intrat pe site-ul dcnews.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel