Stoltenberg este convins că Ungaria şi Turcia vor ratifica acordurile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei în cel mai scurt timp
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres / Jens Stoltenberg
Sursă foto: Agerpres / Jens Stoltenberg
Oficialii NATO spun că Finlanda şi Suedia au îndeplinit toate precondiţiile aderării la Alianţa Nord-Atlantică, iar secretarul general, Jens Stoltenberg, s-a declarat convins că Ungaria şi Turcia vor ratifica acordurile în cel mai scurt timp.

Tot Jens Stoltenberg reamintea astăzi, la Helsinki, în Finlanda, că toate statele membre ale Alianţei s-au pronunţat în favoarea primirii celor două ţări, însă traseul legislativ al ratificării este diferit de la ţară la ţară. A fost anunţată şi următoarea întâlnire dintre Suedia, Finlanda şi Turcia.

'Atât Finlanda, cât şi Suedia au livrat ceea ce au promis în înţelegerea trilaterală cu Turcia de anul trecut, aşa că acum este momentul ratificării pentru primirea celor două în NATO. Trebuie să ne amintim totuşi că acesta este cel mai rapid proces de accedere a unor membri noi din toată istoria modernă a NATO.

Finlanda şi Suedia au aplicat în mai, iar în iunie toţi aliaţii, inclusiv Turcia, au semnat protocolul. Am primit asigurări că Parlamentul ungar va ratifica protocolul în câteva zile.

Cât priveşte Turcia, aici îngrijorările vizau Suedia, însă mesajul meu este că atât Finlanda, cât şi Suedia au îndeplinit condiţiile. NATO a acceptat deja cele două state, iar ceea ce avem acum este ratificarea în parlamentele naţionale şi este o prioritate pentru mine. Este bine pentru Finlanda şi Suedia să fie în alianţă, dar e bine în acelaşi timp şi pentru NATO să le aibă pe cele două cât mai curând', a zis Jens Stoltenberg, conform Rador.

Citește și - Turcia anunță o nouă rundă de negocieri cu Suedia și Finlanda pentru aderarea la NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel