Stoltenberg: Am discutat despre crearea unui grup de luptă NATO în România sub comanda Franței
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Stoltenberg: Am discutat despre crearea unui grup de luptă NATO în România sub comanda Franței  / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Stoltenberg: Am discutat despre crearea unui grup de luptă NATO în România sub comanda Franței / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că miniștrii Apărării din statele membre NATO 'au decis să dezvolte opțiuni pentru întărirea apărării NATO, inclusiv stabilirea de grupuri de luptă în Europa de Sud-Est'. Soltenberg a menționat, într-o conferință de presă, faptul că aliații 'au salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup în România', dar fără a da și detalii despre momentul când se va constitui acest grup de luptă.

'Nu știm ce se va întâmpla în Ucraina, dar avem de-a face cu cea mai mare criză a securității în Europa de la Războiul Rece încoace. Rusia contestă prin forță principiile fundamentale ale securității în Europa. Regret să spun că aceasta este noua normalitate în Europa. De aceea, miniștrii au decis să dezvolte opțiuni pentru întărirea apărării NATO, inclusiv stabilirea de noi grupuri de luptă în Europa de Sud și Europa de Est. Au salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup în România. Comandanții noștri militari lucrează acum la detalii și vor avea un răspuns în câteva săptămâni.', a declarat Stoltenberg.

Întrebat dacă NATO confirmă retragerea trupelor anunțată de Rusia, Jens Stoltenberg a precizat că 'vedem pe teren nu e retragerea trupelor, ci faptul că trupele se mută pe poziții. De asemenea, vedem atacuri cibernetice asupra Ucrainei',

VIDEO

VEZI ȘI: Antony Blinken: SUA nu remarcă nicio retragere a trupelor ruse de la graniţa ucraineană

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu au observat până în prezent nicio retragere a trupelor ruseşti masate aproape de frontiera cu Ucraina.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite nu au observat până în prezent nicio retragere a trupelor ruseşti masate aproape de frontiera cu Ucraina şi că, dimpotrivă, Moscova îşi deplasează unităţi esenţiale mai aproape în zonă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Rusia a anunţat că unele dintre forţele concentrate în apropierea frontierei ucrainene sunt în curs de retragere

Rusia a anunţat anterior că unele dintre forţele concentrate în apropierea frontierei ucrainene sunt în curs de retragere miercuri. În schimb, NATO afirmă că dislocarea de trupe ruseşti acolo continuă, evaluare împărtăşită de Blinken într-un interviu matinal.

Iată ce spune Rusia şi iată ce face Rusia. Şi nu am văzut nicio retragere a forţelor ei, a spus secretarul american de stat în interviul acordat postului MSNBC.

Vedem în continuare unităţi esenţiale deplasându-se către graniţă, nu dinspre graniţă, a susţinut el.

Într-un mesaj televizat transmis marţi, preşedintele american Joe Biden a estimat la circa 150.000 numărul soldaţilor ruşi comasaţi în apropierea frontierei ucrainene, mult peste estimarea de circa 100.000 despre care se vorbea până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel