Data publicării:
Stocurile de echipamentelor de protecție sunt aproape ZERO. Totul vine din China
Epidemia de coronavirus izbucnită în China a determinat țara asiatică să-și reducă drastic exporturile de echipamente de protecție, lucru ce afectează întregul sistem medical de la noi din țară, pentru că în România nu se produce nimic.
Protejarea medicilor și a personalului medical, care este în linia întâi în lupta contra epidemiei de coronavirus în România, a fost un subiect explicat de Raed Arafat, joi seara, la Realitatea Plus:
”Este un risc care există. Este un risc să te îmbolnăvești dacă îngrijești un astfel de pacient, dar dacă se respectă toate măsurile de siguranță, această posibilitate este una foarte, foarte mică. Din cauza asta, pentru personalul care lucrează în prima linie și are contact cu pacientul echipamentele de protecție sunt de altă categorie, mai complexă. Piața mondială a furnizorilor de echipamente de protecție stă foarte prost, la această oră. Nu o zic numai eu, în sensul în care foarte multe din echpamente se fabricau în China. China, având nevoie pentru propria situația, și-a limitat foarte mult exportul acestor materiale, iar în unele zone s-au închis fabricile, pentru că nu au mai venit lucrătorii pentru a limita răspândirea virusului. În România nu se produce nimic”, a explicat Arafat.
Stocurile actuale în România
”Pe plan mondial, toată lumea, când a văzut situația din China a început să comande. foarte rapid, stocurile au scăzut. Vorbind cu OMS, au recunoscut că și stocurile lor au scăzut pentru că au ajutat, că și ei au anumite stocuri. La noi, așteptăm mâine să vedem concretizarea comenzilor. Acum este la nivel de promisiuni. O parte din echipamente le avem deja. Un lucru pozitiv, ANSVSA, care are stocuri de echipamente de protecție, ne-a dat lista cu ele și circa 80% din stocurile lor vor fi disponibilizate pentru partea medicală ca să le folosim pentru ce este nevoie, până se livrează ce am comandat. Există în acest moment materiale, iar unde lipsește putem redistribui din rezerva limitată a IGSU.
”Pe viitor, să fie o lecție și să ne facem stocuri. Nu trebuie nimeni să comenteze când se cheltuiesc bani pe stocuri pentru că problema noastră dintotdeauna a fost că dacă acum facem o achiziție majoră apar unii care or să zică de ce facem asta, că afacerea cui este etc...”, a completat Raed Arafat.
Cum se protejează personalul
”La echipamentele de protecție pentru personal, până acum, ne-am folosit de unele stocuri pe care le-am avut de la Ebola, pe care le-am achiziționat atunci, plus stocurile pe care le-au avut spitalele. Nu prea mari, dar le-au avut. La IGSU mai avem echipamente de protecie, dar stocul este limitat pentru că am distribuit foarte multe în județe. Ordonanța 11 din 2020 care prevede sistemul de stocare cu multiple victime ne-a permis acum să începem negocierile în regim de urgență pentru completarea stocurilori imediate. Deja, astăzi dimineață, au început negocierile și după amiază s-au semnat contracte cu furnizorii de scannere. Primele vor sosi în 15 zile. Urmează să se semneze contactul cadru pentru mănuși, iar astăzi am aflat că este posibil să avem oferte și pentru combinezoane, ceea ce este mare lucru, pentru că stocurile sunt aproape zero”, a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News