Stocarea pe hard-diskuri va deveni istorie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Stocarea datelor pe hard-diskuri va fi, în curând, de domeniul trecutului, potrivit expertului Shawn Rosemarin. Se estimează că ultimul hard disk ar putea fi vândut în aproximativ cinci ani de acum înainte.

În ultimii ani, cei mai mulţi utilizatori au optat pentru cloud când vine vorba de stocarea în siguranță a datelor. Şansele ca hard-diskurile să mai rămână prea mult timp printre noi sunt slabe, iar specialiştii sunt de părere că în următorii ani se va renunţa de tot la ele, mai ales că streamingul de conținut pe smartphone-uri și tablete este accesibil de oriunde şi pentru oricine. În plus, noile computere şi laptopuri  au în componenţa lor unități SSD care sunt şi mai rapide.

Potrivit Interesting Engineering, în 1956, IBM a dezvăluit 305 RAMDAC, care a fost probabil primul computer care a folosit un hard-disk magnetic. Întregul ansamblu ocupa o parte considerabilă dintr-o încăpere, fără să ofere mai mult de 5 MB de capacitate de stocare. La 50 de ani după aceea, capacitățile de stocare au crescut la un terabyte, iar dimensiunea unității în sine s-a redus la o palmă. Iar în prezent, puteți cumpăra 22 TB de stocare pentru utilizare obișnuită și chiar modele de 26 TB pentru utilizarea în centre de date.

Specialiştii atrag atenţia că mare parte din energia folosită atunci când un computer este în funcţiune se concentrează pe rotirea discurilor hard-diskurilor. Trecerea la stocarea flash ar putea reduce consumul de energie cu până la 90%. Este şi motivul pentru care trecerea de la stocarea magnetică este inevitabilă şi benefică în acelaşi timp.

Potrivit sursei citate, o stocare flash de 100 TB costă aproximativ 40.000 de dolari, o sumă deloc neglijabilă atunci când stocarea pe hard-disk pentru o capacitate similară costă aproximativ 2.000 de dolari. Dar, ca și în cazul hardware-ului de calcul, prețurile scad foarte repede, iar SSD-ul va avea, de asemenea, aceeași soartă mai devreme sau mai târziu.

Estimarea că ultimul hard-disk ar putea fi vândut în 2028 sau în anii care vin este discutabilă, dar cert este că utilizarea acestuia în computere nu va mai avea viaţă lungă. Inclusiv era driverelor externe se va încheia curând. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel