Data publicării:

Stilul de viață care te-ar putea ajuta să trăiești până la 100 de ani, descoperit de oamenii de știință

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vrei să trăiești 100 de ani. Iată ce trebuie să mănânci. Sursa foto: freepik.com
Vrei să trăiești 100 de ani. Iată ce trebuie să mănânci. Sursa foto: freepik.com

Oamenii de știință au dezvăluit care sunt cele mai importante trei alegeri în materie de stil de viață pentru a trăi până la 100 de ani, iar printre acestea nu se numără renunțarea la alcool sau scăderea în greutate.

Experții în sănătate din China au descoperit că a nu fuma, a face mai multă mișcare și a avea o dietă variată sunt cei mai importanți factori pentru a trăi până la 100 de ani.

Aceștia au spus că educația, starea civilă și consumul de alcool la o vârstă mai înaintată nu au influențat în mod semnificativ durata de viață.

Cei care locuiesc la oraș au la fel de multe șanse să atingă 100 de ani ca și cei care locuiesc la țară.

Iar un scor mai mare al indicelui de masă corporală (IMC) la vârsta a treia ar putea ajuta, de fapt, o persoană să trăiască mai mult, chiar dacă și-a petrecut anii tinereții încercând să dea jos kilogramele.

Cea mai în vârstă persoană în viață

Cea mai în vârstă persoană în viață este Maria Branyas, din Spania, care are 117 ani.

Cel mai bătrân bărbat din lume este britanicul John Tinniswood, care va împlini 112 ani pe 26 august. El și-a atribuit anterior viața lungă unei cine de pește în fiecare vineri.

Cercetătorii, de la Universitatea Fudan din Shanghai, spun că descoperirile lor demonstrează importanța unui stil de viață sănătos, chiar și la o vârstă foarte înaintată - și au insistat asupra faptului că nu este niciodată prea târziu să te îmbunătățești.

Aceștia au adăugat că ar trebui concepute strategii speciale de îmbunătățire a stilului de viață pentru persoanele aflate la vârste înaintate, iar beneficiile unui stil de viață sănătos ar trebui promovate în rândul persoanelor de toate vârstele.

De asemenea, aceștia au îndemnat factorii de decizie politică să elaboreze un nou sistem de evaluare a IMC care să țină cont de vârstă, astfel încât oamenii să cunoască beneficiile unei greutăți mai mari la o vârstă mai înaintată.

Persoanele care nu au fumat niciodată, au făcut întotdeauna exerciții fizice regulate și au avut o dietă echilibrată au avut cele mai mari șanse

Fiecare persoană a primit un "scor de stil de viață sănătos" (HLS) de la 0 la 10, pe baza obiceiurilor legate de fumat, de băutură și de exerciții fizice declarate, precum și a diversității dietei și a indicelui de masă corporală (IMC).

IMC-ul unei persoane poate fi calculat. Acesta poate oferi o estimare aproximativă a faptului că o persoană este supraponderală sau subponderală.

Studiul, publicat în jurnalul Jama Network Open, a constatat că cei cu un HLS mai mare au fost considerabil mai predispuși să ajungă la 100.

Persoanele care nu au fumat niciodată, au făcut întotdeauna exerciții fizice regulate și au avut o dietă echilibrată au avut cele mai mari șanse.

Cercetătorii au scris: "Consumul moderat de alcool nu a fost neapărat legat de rezultate adverse pentru sănătate, iar un IMC mai mare poate avea un rol protector în ceea ce privește riscul de mortalitate la populațiile în vârstă".

"Acest lucru aduce în discuție o întrebare critică dacă evaluarea comportamentelor de stil de viață sănătos ar trebui să fie personalizată în diferite grupe de vârstă", mai spun experții

Totodată, aceștia au completat: "În mod specific, IMC pentru persoanele cu vârste foarte înaintate poate reflecta o potențială malnutriție și alte afecțiuni cronice, mai degrabă decât să fie un indicator al stilului de viață", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel