Data publicării:

Ce băutură alcoolică este cea mai puțin sănătoasă - persoanele care o beau sunt cel mai probabil supraponderale și leneșe (studiu)

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Oamenii de știință au descoperit ce băutură alcoolică este cea mai puțin sănătoasă.

Potrivit unui studiu, consumatorii de bere au diete mai nesănătoase, fumează mai mult și sunt mai puțin activi decât cei care preferă vinul sau băuturile spirtoase.

Conform cercetătorilor americani care au urmărit obiceiurile de consum de alcool la aproape 2.000 de adulți, chiar și cei care consumau o combinație de băuturi alcoolice erau mai sănătoși decât cei care consumau doar bere.

S-a constatat că băutorii de bere aveau cel mai mare aport caloric zilnic și cel mai scăzut nivel de activitate fizică

S-a constatat că băutorii de bere aveau cel mai mare aport caloric zilnic și cel mai scăzut nivel de activitate fizică.

Constatarea, au spus experții, aduce în vizorul tuturor iubitorii de bere faptul că există un risc mai mare de obezitate și de boli asociate cu aceasta atunci când beau.

Dr. Madeline Novack, autoarea principală a studiului și cercetătoare în medicină internă la Universitatea Tulane, a afirmat că efectele negative ale consumului excesiv de alcool, inclusiv bolile de ficat, pot fi adesea agravate de dietele nesănătoase.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat dietele a peste 1.900 de consumatori de alcool din SUA cu indicele de alimentație sănătoasă de 100 de puncte — o măsură a calității dietei utilizată în SUA.

Informațiile despre obiceiurile alimentare ale participanților au fost colectate prin chestionare extinse.

Peste o treime (38,9%) consumau doar bere, o cincime (21,8%) doar vin, 18,2% doar băuturi spirtoase și 21% o combinație de băuturi.

Au descoperit că niciunul dintre grupuri nu s-a apropiat de un scor care să indice o „dietă adecvată” — un scor de peste 80.

Dar iubitorii de vin au obținut un scor de 55, cei care consumau doar băuturi alcoolice tari și cei care amestecau băuturi au obținut aproape 53 de puncte, în timp ce iubitorii de bere au avut cel mai scăzut scor (49).

Iubitorii de bere au raportat, de asemenea, că ei consumă cele mai multe calorii și fac cel mai puțin exercițiu fizic.

Potrivit doctorului Novack, aceștia erau mai susceptibili să fie bărbați, tineri, fumători și cu venituri mici.

Cu toate acestea, ea a sugerat că diferențele în calitatea dietei ar putea fi legate de contextul în care este consumat tipul de alcool.

Vinul — în special vinul roșu — este adesea asociat cu mese mai echilibrate, care conțin carne, legume și produse lactate, a spus Dr. Novack.

În schimb, berea este adesea aleasă în medii unde alimentele tind să fie sărace în fibre și bogate în carbohidrați și carne procesată.

Alimentele prăjite sau sărate, care deshidratează consumatorii, pot de asemenea să stimuleze consumul de bere.

Alcoolul ucide aproximativ trei milioane de persoane în fiecare an, la nivel global

Cercetarea va fi prezentată duminică la "Liver Meeting" din 2024, organizat de Asociația Americană pentru Studiul Bolilor Ficatului, la San Diego.

Cei mai mulți experți au dezbătut de decenii despre efectele dăunătoare ale consumului moderat de alcool.

Aceasta a fost adusă în atenție anul trecut, când oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că nu există o cantitate de alcool care să fie considerată sigură.

NHS recomandă ca oamenii să nu bea mai mult de 14 „unități” de alcool — aproximativ șase pahare de vin sau halbă de bere — pe săptămână.

Aceasta a fost redusă treptat în ultimele decenii, pe măsură ce studiile au evidențiat pericolele pentru sănătate ale alcoolului.

Între timp, în SUA, se recomandă ca femeile să consume nu mai mult de șapte băuturi standard pe săptămână, iar bărbații pot avea 14.

Cercetătorii sunt de acord în general că un consum excesiv de alcool poate dăuna permanent ficatului, poate provoca o gamă largă de cancere și poate crește tensiunea arterială.

Acesta pune presiune asupra mușchiului inimii și poate duce la boli cardiovasculare (BCV), ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Consumul excesiv de alcool — uneori definit ca fiind consumul a cinci băuturi într-o perioadă de două ore — poate determina inima să bată neregulat, provocând simptome precum respirație greoaie, oboseală și creșterea tensiunii arteriale.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că alcoolul ucide aproximativ trei milioane de persoane în fiecare an, la nivel global, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel