Știai că există intoleranță la alcool? Are reacții imediate și inconfortabile. La ce să fii atent
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Știai că există intoleranță la alcool?

„Intoleranța la alcool poate provoca reacții imediate și inconfortabile după ce consumi alcool”, preciează medicul și scriitorul Vasi Rădulescu, adăugând că cele mai frecvente semne și simptome sunt nasul înfundat și înroșirea pielii.

„Intoleranța la alcool este cauzată de o afecțiune genetică în care organismul nu poate descompune eficient alcoolul. Singura modalitate de a preveni aceste reacții inconfortabile este să eviți alcoolul. Deși nu este o adevărată alergie, în unele cazuri, ceea ce pare a fi intoleranță la alcool ar putea fi reacția la ceva din băutura alcoolică – cum ar fi substanțe chimice, cereale sau conservanți. Combinarea alcoolului cu anumite medicamente poate provoca, de asemenea, reacții”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.


Semnele și simptomele intoleranței la alcool sau ale unei reacții la ingredientele dintr-o băutură alcoolică pot include:

Înroșirea feței

Umflături roșii, cu mâncărimi ale pielii (urticarie)

Înrăutățirea astmului preexistent

Curgere sau înfundare a nasului

Tensiune arterială scăzută

Greață și vărsături

Diaree

Medicul Rădulescu explică ce au în comun scufundările, mersul cu avionul și exploziile

Ce au în comun scufundările, mersul cu avionul și exploziile? Un răspuns vine de la medicul Vasi Rădulescu. 

„Barotita medie apare atunci când presiunea aerului din urechea medie și presiunea aerului din mediul înconjurător nu se potrivesc, împiedicând timpanul (membrana timpanică) să vibreze în mod normal. Un pasaj îngust numit trompa lui Eustachio, care este conectat la urechea medie, reglează presiunea aerului.

Atunci când un avion urcă sau coboară, presiunea aerului se schimbă rapid. Adesea, trompa lui Eustachio nu poate reacționa suficient de repede, ceea ce provoacă simptomele specifice barotitei. Înghițitul sau căscatul deschid trompa lui Eustachio și permit urechii medii să primească mai mult aer, egalizând presiunea aerului.

Barotrauma de ureche poate fi cauzată și de:

Scufundări cu scafandrul
Camere de oxigen hiperbarice
Explozii în apropiere, cum ar fi într-o zonă de război

De asemenea, este posibil să resimți o formă minimă de barotraumă în timp ce mergi cu liftul într-o clădire înaltă sau urci cu mașina în munți”, a explicat medicul și scriitorul Vasi Rădulescu. 

Factori de risc

„Orice afecțiune care blochează trompa lui Eustachio sau îi limitează funcția poate crește riscul de ureche de avion.

Factorii de risc comuni includ:

O trompă de Eustachio mică, în special la sugari și copii mici
Răceala obișnuită
Infecția sinusurilor
Febra fânului (rinită alergică)
Infecția urechii medii (otită medie)
Dormitul într-un avion în timpul urcării și coborârii, deoarece nu faci în mod activ lucruri pentru a egaliza presiunea în urechi, cum ar fi căscatul sau înghițirea”, a precizat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel