Data publicării:

Steve Wozniak, cofondator Apple alături de Steve Jobs, a devenit cetățean al Serbiei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Armand Valendez: Pexels
Fotografie de la Armand Valendez: Pexels
Serbia a anunțat că Steve Wozniak, co-fondatorul celebrului gigant informatic Apple, va primi cetățenia sârbă, o decizie care a stârnit controverse în contextul politic tensionat al țării.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a confirmat că Wozniak, alături de soția sa Janet, va deveni cetățean sârb, cu ocazia vizitei sale în țară înaintea alegerilor parlamentare și locale din 17 decembrie

Steve Wozniak, cunoscut pentru rolul său în fondarea companiei Apple împreună cu Steve Jobs în anul 1976, a ajuns în Serbia aparent pentru a-l sprijini pe președintele Vucic, aflat în fruntea unui partid populist, în contextul campaniei electorale.

El a declarat că se simte "norocos" să fie în Serbia și că va promova țara împreună cu soția sa, aceasta urmând și ea să primească cetățenia sârbă.

Într-o conferință de presă la Belgrad, președintele Vucic a afirmat că este o "onoare" pentru Serbia să îi acorde cetățenia lui Steve Wozniak și soției sale, considerând că această acțiune consolidează statutul țării.

Cu toate acestea, gestul a fost privit cu neîncredere și critici din partea opoziției sârbe, care a acuzat guvernul și partidul aflat la putere că l-ar fi plătit pe Wozniak pentru o campanie de PR. Premierul Ana Brnabic a negat aceste acuzații, susținând că vizita lui Wozniak nu a fost o acțiune plătită.

De partea sa, Steve Wozniak a afirmat că a fost invitat de către fostul jucător de tenis sârb Janko Tipsarevic, membru influent al Partidului Progresist Sârb, din care face parte și președintele Vucic.

Nu este pentru prima dată când Serbia acordă cetățenia unor personalități străine. Printre alte nume notabile se numără și actorul american Johnny Depp.

Decizia de a acorda cetățenia unui gigant al tehnologiei, cum este Wozniak, în contextul unor alegeri iminente, a provocat o dezbatere aprinsă în sânul societății sârbe, aducând în prim-plan discuții privind implicarea străinilor în politica internă și posibilele intenții ascunse ale acestei acțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel