Data actualizării:
Data publicării:

Steroizi anabolizanți, efecte în organism. PERICOL pentru sănătate: Se ajunge la DECES

Autor: Georgiana Ioniță | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, a explicat pentru DCNews care sunt pericolele abuzului de steroizi anabolizanți asupra organismului uman.  

Anabolizanți sunt variații sintetice ale hormonului sexual masculin – testosteronul. Termenul științific folosit pentru acești compuși este "steroizi anabolizanți-androgeni". Termenul "anabolizant" se referă la efectul asupra masei musculare, iar termenul "androgen" se referă la influențarea caracteristicilor sexuale masculine.

În România, consumul de anabolizante a crescut în ultimii ani, pe fodul creșterii apetitului românilor pentru fitness și culturism. Efectele sunt dezastruoase, mai ales în cazul tinerilor. După ce s-au inregistrat cateva decese, în Parlament a ajuns o lege care incriminează vânzarea de anabolizante rele și o asociază cu cea de droguri. Există situații în care medicii pot prescrie steroizi cu scopul tratării anumitor dereglări hormonale, cum ar fi pubertatea întârziată, sau în tratarea bolilor care cauzează pierderea masei musculare. Cu toate acestea, mai ales sportivii abuzează de steroizi pentru a-și crește performanța pe care o au în cadrul competițiilor.


"Dacă într-adevăr vrei să faci performanță, trebuie să fii fair play și să înțelegi că sportul înseamnă a concura natural, adică prin propriile forțe. Atâta timp cât vrei să îți depășești limitele artificial, îți asumi că și rezultatul va fi o consecință a acțiunii tale. Eu cred cu tărie că poți deveni un mare campion printr-o disciplină maximă și fără compromisuri. Pentru a nu greși din punct de vedere medical și a înțelege greșit termenii "vitamine" versus "anabolizante", găsim afișate pe site-ul agenției naționale antidoping toate substanțele interzise, spune Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness.

Abuzul de steroizi anabolizanți-efecte devastatoare pentru organism


Spre deosebire de alte droguri, steroizii nu au aceleași efecte pe termen scurt asupra creierului. Însă efectele pe termen lung ale consumului acționează asupra creierului exact în același fel ca și alte droguri care dau dependență. Rezultatul? Schimbări de comportament și de dispoziție generală.

"Vreau să vorbim doar despre efectele negative, fiindcă doar acestea ar trebui să ne preocupe. În primul rând dezechilibrele produse în corp sunt ireversibile. Excitând sistemul central nervos aceste substanțe creează o falsă impresie corpului care va reacționa la fel de fals asupra sănătății utilizatorului. Din ce în ce mai multe cazuri de stop cardiac, blocaj renal, chelire, impotență, depresie, leziuni articulare, rupturi musculare etc sunt o consecință a acestor tratamente cu steroizi anabolizanti. Și întreb retoric : pentru ce?! Substanțele anabolizante luate încă din adolescență, sunt fapte de o maximă gravitate care afectează efectiv toată dezvoltarea fizică și mentală a tinerilor. Și din punctul meu de vedere, ar trebui o mult mai multă educație adusă adolescenților cu privire la steroizi. Federația română de culturism și fitness, împreună cu agenția națională antidoping organizează periodic cursuri de informare / educare a consecințelor negative la care s-ar putea expune cei care doresc să folosească aceste medicamente", spune Gabriel Toncean.

Efectele pe termen scurt ale steroizilor

• Gelozie paranoică (extremă, nejustificată)
• Iritabilitate excesiv
• Agresivitate
• Halucinații
• Gândire neclară

Efectele pe termen lung ale steroizilor


• Acneea rezistentă la tratament
• Probleme ale rinichilor
• Leziuni hepatice
• Tensiune arterială crescută
• Infarct și alte boli cardiace
• Schimbări ale nivelului de colesterol din sânge
• Scăderea producției de spermă și reducerea potenței
Cum tratăm dependența de steroizi?

Terapia comportamentală ar fi o soluție. În cazurile de adicție severă, cosumatorilor li se prescrisu medicamente pentru tratarea simptomele neplăcute cauzate de starea de sevraj. Tratamentul este un proces pe termen lung și necesită maximă dedicare din partea persoanei care a devenit dependentă.

"Anabolizantele sunt folosite dezorganizat, fără prescriere medicală, cumpărate de pe internet etc. Deci cum se poate mai rău pentru corpul utilizatorului!!! Iar cel mai grav efecte asupra organismului este decesul!!! Și din păcate, cazurile sunt din ce în ce mai frecvente", spune președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel