Stelian Bujduveanu (PNL), înlocuitorul lui Nicuşor Dan dacă primarul-general devine indisponibil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Stelian Bujduveanu, PNL, primar-general interimar dacă Nicușor Dan devine indisponibil
Stelian Bujduveanu, PNL, primar-general interimar dacă Nicușor Dan devine indisponibil
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) va prelua calitatea de înlocuitor de drept al edilului Nicuşor Dan, conform unei hotărâri aprobate joi de către Consiliul General al Capitalei, cu 35 de voturi 'pentru' şi 10 împotrivă. 

Stelian Bujduveanu va exercita această calitate începând cu data de 10 aprilie. Până în prezent, calitatea de înlocuitor al edilului general i-a revenit viceprimarului Horia Tomescu (USR), în baza unei decizii aprobate de CGMB în iunie 2021.

La momentul respectiv grupul PNL a atras atenţia că, potrivit unei decizii luate de către cele două partide, perioada mandatului este împărţită între cei doi viceprimari.

În referatul de aprobare sunt invocate prevederile OUG 57/2019 privind Codul administrativ, conform cărora: viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului. Totodată, consiliul local trebuie să desemneze, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului. 

Ca urmare, Stelian Bujduveanu îl va înlocui pe Nicușor Dan atunci când primarul se află în concediu sau este indisponibil din alte motive. În București au fost situații când un viceprimar a exercitat calitatea de primar, până la alegeri: Viorel Lis l-a înlocuit pe Victor Ciorbea, plecat la Palatul Victoria în 1996, Răzvan Murgeanu pe Traian Băsescu, în 2004, când primarul general a plecat la Cotroceni, iar Daniel Băluță l-a înlocuit pe Popescu-Piedone, la sectorul 4, după ce edilul a fost arestat.

Nicușor Dan nu intenționează să candideze la altă funcție în stat, singurul scenariu în care Bujduveanu ar putea prelua mandatul de primar general-interimar fiind legat de acțiunea în Justiție a Prefecturii și a Agenției de Integritate. Cele două instituții contestă legalitatea exercitării de către primarul general a patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice subordonate primăriei (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel