Statuia lui Napoleon dintr-un oraș francez riscă să fie înlocuită cu cea a unei avocate feministe
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Statuia lui Napoleon dintr-un oraș francez riscă să fie înlocuită cu cea a unei avocate feministe   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Statuia lui Napoleon dintr-un oraș francez riscă să fie înlocuită cu cea a unei avocate feministe / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primăria din Rouen vrea să pună o statuie a lui Gisèle Halimi, avocată feministă, în locul statuii lui Napoleon.

Au trecut 155 de ani de când o statuie a lui Napoleon I a fost instalată pe Place de l'Hotel-de-Ville din Rouen. Noul primar al orașului, Nicolas Mayer-Rossignol, intenționează să-l înlocuiască cu o statuie a unei femei, Gisèle Halimi, decedată în 2020, avocată și activistă feministă.

„Îmi asum puternica dimensiune simbolică a acestei propuneri”, scrie acesta, care profită de îndepărtarea recentă a statuii lui Napoleon pentru renovare și lansează o controversată dezbatere publică.

Potrivit unui comunicat, statuia din bronz a fost îndepărtată pe 2 iulie deoarece prezenta o „fisură evolutivă” constituind „un potențial pericol pentru cetățeni”. Reparația ar trebui să dureze câteva luni, perioadă pe care Nicolas Mayer-Rossignol intenționează să o folosească pentru a lansa „o dezbatere și o consultare a cetățenilor” cu privire la locul în care va fi plasată. Figura feministă ar urma astfel să fie instalată în locul statuii lui Napoelon, potrivit LeFigaro.

Opoziția condamnă intențiile

Între timp, pe soclu a fost pusă o altă statuie a lui Napoleon pe bicicletă, pentru a „face oamenii să zâmbească”, a declarat autorul lucrării pentru France Bleu. În 2020, când a fost anunțat proiectul statuii lui Gisèle Halimi, Nicolas Mayer-Rossignol a spus că „nu se pune problema înlăturării statuii lui Napoleon”.

La nivel local, criticile politicienilor sunt instantanee. Membrii opoziției Jean-François Bures și Marine Caron denunță o „decizie dureroasă”.

Pentru Thierry Lentz, directorul Fondation Napoléon, această idee este „dezastruoasă”. „Încă putem fi surprinși că pentru a o onora pe doamna Halimi, este necesar să-l atacăm pe Napoleon, a cărui statuie face parte din peisajul urban de 135 de ani”, notează Le Figaro într-o coloană scrisă pe site.

Proiectul primăriei împarte și locuitorii din Rouen. În timp ce unii susțin și felicită această căutare a parității, alții se opun cu înverșunare. Uniunea studențească UNI a lansat o petiție care a adunat deja 2.000 de semnături pentru a se opune retragerii statuii lui Napoleon din piața primăriei, scrie BFMTV.

Statuia generalului Robert E. Lee va fi dată jos în Virginia. Moment de însemnătate istorică

O statuie veche de 130 de ani a generalului din Războiului Civil Robert E. Lee, care domină o piațetă din Richmond, Virginia, va fi dată jos miercuri. Căderea celui mai mare monument confederat existent în Statele Unite atrage o serie de provocări juridice pe termen lung, care au început în urmă cu mai bine de un an, când guvernatorul Ralph Northam a ordonat înlăturarea statuii.

"Cel mai mare monument al insurecției confederate din Virginia va cădea săptămâna aceasta", a declarat guvernatorul democrat într-un comunicat. „Acesta este un pas important în a arăta cine suntem și ce prețuim, noi,  Commonwealthul.”

După cum a raportat Breitbart News, statuia de o importanță istorică cântărește aproximativ 12 tone, are o înălțime de 6 metri și în ultimii 130 de ani s-a aflat pe un piedestal de 12 metri.

De-a lungul anilor au fost lansate o serie de procese care urmăreau să dărâme monumentul, cu toate acestea, un act semnat în 1890 a dat Virginiei controlul asupra monumentului și a împiedicat înlăturarea acestuia (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel