Experiment: Francezii vor să producă hrană și energie în acelaşi timp prin... agrivoltaice
Noul concept care îmbină agricultura cu producția de energie solară atrage tot mai mult interes în Europa.
În Haute-Saône, o regiune din nord-estul Franței, compania TSE face un experiment pentru a afla dacă energia solară poate fi obținută fără a împiedica cultivarea cerealelor. Testele anterioare s-au desfășurat la scară redusă, dar pentru a vedea rezultatele la nivel industrial, 5.500 de panouri solare sunt întinse deasupra terenurilor agricole din Amance, o comună din regiunea Meurthe-et-Moselle. Dacă experimentul va reuși, proiectul ar putea revoluționa atât agricultura, cât și sectorul energiei solare, notează Euronews.
Agrivoltaics - using land for both clean energy and crops.
— Jon Burke FRSA ???? (@jonburkeUK) October 19, 2022
5,500 solar panels are spread over this farm in France.
Meanwhile, Liz Truss' Government of dinosaurs wants to see #fracking under your house and family farms out of businesses by preventing them innovating like this. pic.twitter.com/hLm2s7MgTk
Panourile solare testate în acest experiment produc 2,5 megawați în perioadele de vârf, energie care poate fi folosită de 1.350 de persoane. "Câmpul" de sticlă va fi conectat la sistemul energetic național la începutul lunii decembrie.
A Major Key 4 Real #ClimateAction:#Solar #Energy!
— Arik Ring - Energy Engineering Expert (@arikring) August 15, 2022
We Don't Need Any Magical #Tech
Please Share!#Renewables#Sustainability #SDGs#Carbon #DemVoice1#ClimateEmergency#FridaysForFuture#Engineering@Shi4Tech@AmazingChevVolt@mwt2008@treacl@OrbPlanetpic.twitter.com/y1zBKbRhBG
I ❤️ Agrivoltaics, Great #Solar #Energy Innovation!
— Arik Ring - Energy Engineering Expert (@arikring) September 17, 2022
Please RT#Renewables #ClimateAction#Sustainability #SDGs#Carbon #DemVoice1#ClimateEmergency#FridaysForFuture#Engineering #PV@devindthorpe @unixdoss @AndreaLearned@KHardwickFranco @JoanneCangalpic.twitter.com/B4MU4TFEMp
Avantajele sistemului agrivoltaic: Panourile solare sunt montate deasupra culturilor agricole, la o înălțime care permite accesul utilajelor. Ele sunt capabile să urmărească automat direcția soarelui și se pot întoarce în poziție verticală pentru a lăsa ploaia să treacă. Când sunt așezate la orizontală, acestea pot limita daunele provocate de intemperii, precum grindina. În funcție de gradul de înclinare, panourile pot crește sau scădea temperatura solului, reducând efectele secetei sau înghețului.
New #insolagrin pilot installation !
— Insolight (@InsolightTech) October 17, 2022
We partnered with @Fondazione Agrion to build an agrivoltaic pilot installation in Italy! Our pre-series pilot over blueberries is in full operation!
More info on our collaboration coming soon!#agripv #agrivoltaics #agtech #solarenergy pic.twitter.com/JmyWdoHEmo
"Scopul este să putem satisface nevoile Franței în ceea ce privește dezvoltarea energiei regenerabile fără a goli terenurile agricole. Acest lucru ar permite dezvoltarea continuă a activităților agronomice și agricole, în acest caz, atât în culturile de câmp, cât și în creșterea animalelor", a spus Xavier Guillot, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare de la TSE, unul dintre principalii producători de energie solară din Franța.
Tot ce trebuie să știi despre Agrivoltaice
În anul 1981, Adolf Goetzberger și Armin Zastrow, doi fizicieni din Germania, au creat o metodă care uimește cu avantajele sale chiar și în ziua de astăzi. Este vorba despre agrivoltaice (cunoscute și drept APV – agriculture photovoltaics), o tehnologie care permite co-existența armonioasă între panourile solare și agricultură. Termenul de ”agrivoltaics” a apărut abia în 2011, iar popularitatea lor a crescut odată cu schimbările climatice, deoarece culturile suferă puternic din cauza creșterii temperaturilor și nevoilor mari de irigare.
Ce sunt?
Sistemul oferă un dublu avantaj atât prosumatorilor, cât și agricultorilor. Atunci când alegi panourile fotovoltaice ca sursă de energie regenerabilă și vrei să le montezi pe terenul pe care îl deții, spațiul de sub ele nu mai poate fi folosit în niciun fel. Aici vin în ajutor APV-urile care sunt montate deasupra culturilor și care permit: plantarea fructelor și legumelor, accesul luminii în unele momente ale zilei și umbră la orele în care soarele arde puternic. De asemenea, ele pot fi instalate la o înălțime și distanță care să permită și circulația utilajelor agricole. Așadar, câștigul este dublu: generezi energie curată și te bucuri de o cultură bogată.
Cum funcționează?
Trebuie să le oferi culturilor de fructe și legume suficientă lumină, umiditate și temperaturi potrivite pentru plantare, germinare și dezvoltare. Acest lucru este destul de simplu dacă optezi pentru panouri fotovoltaice agricole. Iată cum este posibil:
Plantele, protejate de razele puternice ale soarelui care le pot arde sau deshidrata, devin mici sisteme de răcire. Ele își deschid porii sau stomata (mic orificiu pe epiderma frunzelor sau a tulpinei plantelor care asigură schimbul de gaze cu mediul exterior și absorbția sau eliminarea apei din plantă) și încep să absoarbă carbon pentru fotosinteză, astfel eliminând apă prin frunze. În final, se creează un microclimat rece.
Panourile fotovoltaice își pot pierde din eficiență dacă temperaturile sunt extrem de ridicate și soarele este puternic. Aici intervin micile sisteme de răcire, adică plantele, care reușesc să răcorească panourile și locul de sub ele, protejând panourile de efectele grave ale temperaturilor scăzute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News