Stațiile de metrou din Tașkent, adevărate opere de artă (GALERIE FOTO)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
O destinație surprinzătoare pentru călătorii moderni, Uzbekistanul, adăpostește bijuterii ale arhitecturii sovietice în stațiile de metrou ale capitalei sale.   

Poate părea neobișnuit ca în prezent să vizitezi zone retrase ale lumii, despre care prea puține informații există. Uzbekistanul și capitala sa, Tașkent, par să se încadreze în această categorie, scrie CNN. Situat în Asia Centrală, Uzbekistan a făcut parte din Uniunea Sovietică până când și-a obținut independența în urmă cu 30 de ani. În ultimii câțiva ani, o populație în creștere rapidă și o economie din ce în ce mai diversificată au determinat Uzbekistanul să se dezvolte. În centrul acestui fenomen se află Tașkent, care are o populație de aproximativ 2,5 milioane de oameni.

Majoritatea vizitatorilor din Uzbekistan tind să ignore Tașkent și să se îndrepte către orașe antice precum Samarkand și Bukhara, renumite pentru că fac parte din Drumul Mătăsii, vechea rută comercială care mergea din China și India până la Mediterană. Dar, pe măsură ce capitala continuă să crească, devine o adevărată destinație în sine. 

Stațiile de metrou din Tașkent, opere de artă arhitecturală

O atracție turistică neașteptată, dar de neratat, sunt stațiile de metrou ale orașului. În întreaga lume, sistemele subterane sunt în general funcționale în cel mai bun caz, dar rareori frumoase. Nu este și cazul orașului Tașkent, care are cel mai vechi sistem de transport subteran din Asia Centrală, iar stațiile care s-au deschis în anii 1970 erau menite să devină adăposturi împotriva bombelor nucleare, arată asemenea unor galerii. Lucrările de artă, picturile murale și mozaicurile onorează icoanele culturale ale țării.

Tașkent este un oraș care cere plimbări la pas. De la sol poți vedea un orizont plin de macarale și clădiri înconjurate de schele. Este un loc care pare să se grăbească să crească. Dar printre noile mall-uri și clădiri înalte există ocazional amintiri despre ceea ce a fost odată orașul.

Moscheile și madrasele sunt peste tot. În biblioteca Hast-Imam se află Coranul Kufic Samarkand, pe care mulți experți îl consideră a fi cel mai vechi Coran din lume. În timp ce Uzbekistanul a fost un stat laic de la independența sa, aproximativ 80% din populația țării este musulmană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel