Stația Spațială Internațională se va prăbuși pe Pământ în 2031
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Stația Spațială Internațională va funcționa până în 2030, în 2031 toată structura fiind programată să se prăbușească pe Pământ. 

Stația Spațială Internațională (ISS) va continua să funcționeze până în 2030, înainte de a plonja în Oceanul Pacific la începutul anului 2031, potrivit informațiilor furnizate de NASA și citate de BBC

Într-un raport apărut în cursul acestei săptămâni, agenția spațială americană a spus că ISS se va prăbuși într-o parte a oceanului cunoscută sub numele de Point Nemo. Acesta este punctul cel mai îndepărtat de pământ de pe Terra, cunoscut și sub numele de cimitirul navelor spațiale.

Mulți sateliți vechi și alte resturi spațiale s-au prăbușit acolo, inclusiv stația spațială rusă Mir în 2001.

Activitățile spațiale vor fi de domeniul comercial

NASA a spus că în viitor activitățile spațiale din apropierea Pământului vor fi conduse de sectorul comercial. ISS este un proiect comun care implică cinci agenții spațiale și se află pe orbită din 1998, având un echipaj continuu din anul 2000. Peste 3.000 de investigații de cercetare au avut loc în laboratorul său de microgravitație.

Cu toate acestea, este aprobat să funcționeze doar până în 2024 și orice prelungire trebuie să fie aprobată de toți partenerii.

NASA a spus că planul de retragere a ISS marchează o tranziție către sectorul comercial pentru activitățile pe orbita joasă a Pământului, zona spațiului apropiată de Pământ.

„Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistența NASA”, a declarat Phil McAlister, director de spațiu comercial al NASA.

Module locuibile atașate Stației

În 2020, NASA a atribuit un contract companiei Axiom Space din Texas pentru a construi cel puțin un modul locuibil care să fie atașat la Stație. De asemenea, a oferit finanțare către trei companii pentru a dezvolta proiecte pentru stații spațiale și alte destinații comerciale pe orbită.

Se speră că aceste noi proiecte vor fi în exploatare cel puțin parțială înainte ca ISS să fie retrasă. NASA a spus că dorește să creeze o „economie comercială robustă, condusă de americani, pe orbită joasă a Pământului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel