Staţia Spaţială Internaţională, manevră pe orbită pentru a evita impactul cu un deşeu spaţial
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Staţia Spaţială Internaţională, manevră pe orbită pentru a evita impactul cu un deşeu spaţial / Imagine ilustrativă WikiImages Pixabay
Staţia Spaţială Internaţională, manevră pe orbită pentru a evita impactul cu un deşeu spaţial / Imagine ilustrativă WikiImages Pixabay
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va efectua miercuri o scurtă manevră pe orbită pentru a evita impactul cu un deşeu spaţial, un fragment desprins dintr-un fost satelit chinezesc.

ISS, la bordul căreia se află în prezent şapte astronauţi, îşi va ridica altitudinea de zbor cu 1.240 de metri pentru a evita impactul cu acel fragment şi se va stabiliza pe o orbită de 470,7 kilometri deasupra Pământului, au anunţat specialiştii de la Roscosmos, care nu au precizat însă dimensiunile acelui deşeu spaţial, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de Reuters.

Cum se va evita deșeul spațial

'Pentru a evita deşeul spaţial, specialiştii de la centrul de control pentru misiuni spaţiale au calculat cum să corecteze orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale', a precizat agenţia rusă.

Pentru a realiza această manevră pe orbită, ISS se va baza pe motoarele unui vehicul de tip cargo Progress, care este andocat la structura externă a staţiei.

O cantitate tot mai mare de deşeuri spaţiale ameninţă în prezent sateliţii ce orbitează Pământul, făcându-i pe asiguratori să rămână prudenţi atunci când semnează contracte ce vizează dispozitive care transmit fişiere text, hărţi, înregistrări video şi date ştiinţifice. 

Crew Dragon Endeavour, capsula SpaceX, a revenit pe Pământ

Amintim faptul că Crew Dragon Endeavour, Capsula celor de la SpaceX, a revenit pe Pământ cu patru astronauţi la bord.

Naveta spaţială cu patru astronauţi la bord a realizat o aterizare în apă asistată de paraşută, marţi, la ora 03:33 GMT, în largul coastelor statului american Florida.

Aceasta s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) luni, la ora 19:05 GMT.

Aşa-numitul echipaj Crew-2 este format din astronautul francez Thomas Pesquet de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), astronautul japonez Akihiko Hoshide şi astronauţii NASA Shane Kimbrough şi Megan McArthur.

Astronauţii Crew-2 şi Dragon au petrecut 199 de zile pe orbită, prima navetă spaţială americană care a atins această piatră de hotar, a scris SpaceX pe Twitter.

Probleme la venire. Toaleta de la bord s-a defectat



Toaleta de la bordul navetei Crew Dragon a companiei SpaceX, fondată de Elon Musk, s-a defectat, cei patru astronauţi care s-au aflat la bordul ISS începând din aprilie fiind nevoiţi să poarte scutece în timpul călătoriei lor spre Pământ. O situaţie sub nivelul optim, după cum a declarat McArthur în cadrul unei conferinţe de presă anterioară. Însă, în zborul spaţial există o mulţime de mici provocări şi suntem pregătiţi să facem faţă, a adăugat ea.

„Zborul spațial este plin de o mulțime de mici provocări”, a spus astronautul NASA Megan McArthur în timpul unei conferințe de presă de pe orbită, după cum a raportat AP.

"Aceasta este doar una pe care o vom întâlni și de care ne vom ocupa în misiunea noastră. Așa că nu suntem prea îngrijorați de asta."

Toaletele de pe Stația Spațială Internațională și de pe alte nave spațiale sunt notoriu de complicate din punct de vedere al utilizării, având o pâlnie de aspirație pentru urină și o gaură în care să fie eliminate fecalele. Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel