Stația Spațială Internațională, la un pas de coliziune cu deșeuri spațiale
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a făcut o manevră neprogramată pe orbită pentru a evita coliziunea cu deșeuri spațiale.
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoită să efectueze o manevră neprogramată pe orbită, sâmbătă, pentru a evita coliziunea cu deşeuri spaţiale, informează DPA.
Motoarele vehiculului rusesc Progress MS-18 au fost pornite pentru 10 minute, accelerând viteza de deplasare a ISS şi ridicând staţia cu 1,8 kilometri, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Vehiculul Progress MS-18, care este utilizat în misiuni de reaprovizionare a staţiei orbitale, este andocat în prezent la ISS.
ISS se află acum la o altitudine de 414 kilometri deasupra Pământului, după finalizarea cu succes a manevrei de sâmbătă, a precizat Roscosmos într-un mesaj publicat pe Telegram. Altitudinea maximală la care ISS poate să funcţioneze este de 438 de kilometri.
Deşeurile reprezintă o problemă tot mai importantă pentru călătoriile în spaţiu. ISS este nevoită să execute cu regularitate manevre pe orbită pentru a evita aceste obiecte, întrucât o eventuală coliziune ar putea să o distrugă.
În noiembrie, astronauţii de pe ISS s-au refugiat în două capsule spaţiale care erau andocate la staţie după ce armata Rusiei a distrus un satelit al său scos din funcţiune. Fragmente desprinse din acesta ameninţau să se ciocnească cu ISS, dar, în cele din urmă, laboratorul spaţial nu a suferit nicio avarie, scrie Agerpres.
SpaceX, compania lui Elon Musk, plătită de Guvernul SUA pentru a muta sateliţii Starlink deasupra Ucrainei
Elon Musk a trimis terminalele Starlink deasupra Ucrainei pentru ca ţara să nu rămână fără internet după invazia declanşată de Rusia. Anunţul a fost făcut pe 26 februarie, iar la acel moment părea un act de caritate.
"Sunt mândru că vom asigura aceste terminale pentru oamenii din Ucraina. Nu cred că SUA ne-a dat vreun ban pentru a muta terminalele", a declarat atunci preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell.
Conform The Independent însă, Guvernul SUA ar fi cumpărat peste 1300 de terminale de la SpaceX pentru a le duce în Ucraina. Space X a donat apoi 3670 de terminale, toate venind cu date nelimitate timp de 3 luni.
Agenţia a spus, iniţial, că a primit o donaţie din sectorul privat în valoare de 10 milioane de dolari, dar ulterior suma a fost scoasă din comunicatele de presă ale companiei. Acum, se arată că Guvernul SUA a livrat 5000 de terminale Starlink Ucrainei, printr-un parteneriat public-privat cu SpaceX (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News