Data actualizării:
Data publicării:

Starea de siguranță națională, ”singura șansă”, spune inventatorul Iuliean Horneț. Culise de la discuțiile din Parlament

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Inventatorul Iuliean Horneț a vorbit despre șansele României în fața crizelor importate. 

Alegeri prezidentiale 2024

Inventatorul Iuliean Horneț a spus, în emisiunea realizată de către jurnalistul Răzvan Dumitrescu la DCNews și DCNewsTV, ”Ce se întâmplă”, că Guvernul ”are o singură șansă” pentru a opri crizele importate ce afectează și România, respectiv ”declararea stării de siguranță națională pe sistemul energetic, pe mediu, pe agricultură, pe educație, pe sănătate și pe infrastructură, dacă are Guvernul curaj să o facă, pentru că-i permite legea și vă și spun care sunt: 415 a CSAT și 51/1991”. 

”Din bugetul de stat, 70% pleacă afară” a remarcat inventatorul: ”Numai pe energie, în 2018 - 2019, când era prețul corect, plecau aproape 40 de miliarde către cei care ne transportă, care ne vând energia”. 

Despre plafonarea prețurilor la energie, Iuliean Horneț nu are cuvinte de laudă, din contră, susține că este o ”mârșăvie”, pentru că statul se împrumută să plătească băieților deștepți energia la preț complet: ”Ce a făcut Guvernul? Se împrumută să-i plătească pe șmecheri. El trebuie să stopeze prețul la cel pe care-l suportă coșul românilor”. Întrebat dacă le spune decidenților aceste lucruri, Iuliean Horneț a răspuns afirmativ, susținând că aceștia îi spun ”aveți dreptate, domnule Horneț”. 

De ce nu se aplică legea privind biomasa

În același timp, vorbind despre biomasă, alternativa bio, verde, la criza din energie, inventatorul afirmă că ”doar România nu avea înregistrată biomasa la combustibil”: ”Biomasa din deșeurile menajere reprezintă un procent de circa 60%. Ele sunt combustibil conform legii, care trebuie aplicată. Nu o aplică pentru că prin mișcarea gunoiului prin România se consumă de la bugetul de stat și din fondul de mediu circa 11 miliarde de euro. Avantajul ar fi că, extrasă această biomasă din deșeul menajer, ar însemna să scot 60% și să o fac peleți, prin combustie, prin piroliză, prin gazeificare, este biomasă, amprentă de carbon zero, energie verde”. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Motorină, gaz și îngrășământ agricol din paie de grâu. Inventatorul român Iuliean Horneț, răspuns care l-a lăsat mut pe Răzvan Dumitrescu: 10% din prețul la pompă

”Din paiele de grâu scot circa 250 de litri-  pe tonă- de motorină. Scot vreo 280, dar, prin rafinare, mai rămân 250 de litri de motorină. Este verde, este bio-diesel” a spus inventatorul Iuliean Horneț. 

El punctează că ”România are soluții”, iar cei care vor să renunțe la motoarele diesel o fac pentru că nu au găsit soluții alternative, precum cea prezentată anterior. 

Întrebat despre prețul motorinei din paiele de grâu, Iuliean Horneț spune că ar fi ”10% din preț”, respectiv din prețul de astăzi al motorinei de la pompă.  Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a rămas mut în fața acestui răspuns. ”Păi de acolo rămâne biocharul, care e mai scump decât motorina astăzi, care oprește deșertificarea și reface fertilitatea solului” a punctat inventatorul. 

Din o tonă de paie de grâu putem obține, prin urmare, 250 de litri de motorină, dar și îngrășământ agricol 550 kilograme, precum și 250 de metri cubi de gaz. Totul bio, dintr-o singură instalație. 

Citește continuarea aici

Citește și: 

EXCLUSIV  România avea soluția, dar a ignorat-o. Alternativa la îngrășămintele chimice. Doar Portugalia a profitat de ea, ”singura protejată” în criza care urmează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel