Data publicării:
Stare de alertă, LOVITURĂ mai mare decât coronavirusul. Risc URIAȘ de moarte FULGERĂTOARE, CAPCANĂ pentru invincibilii României
Este cald afară, oamenii cred că dacă am intrat în stare de alertă, gata, nu mai există coronavirus. Și, dacă vor mai continua să gândească așa, ne vom trezi cu o altă ”epidemie” chiar de sâmbătă, 16 mai 2020.
Este soare, este weekend, și nu mai suntem în starea de urgență. Unii români consideră că această schimbare este echivalentă cu terminarea poveștii cu coronavirusul. Sunt mulți înfiați de București care deja au postat fotografii din locurile de baștină. Încă de vineri, s-au întors în provincie invocând tot felul de motive.
Dacă nu vom înțelege că nu putem ieși din localitate decât cu un motiv real, vom ajunge să ne întoarcem la ”epidemia” noastră clasică: accidentele rutiere cu morți și schilodiți pe viață. Oamenii sunt euforici în această perioadă. Vorba aia... sunt primele zile de libertate după două luni de stat în casă. Unii se vor întoarce la vechile metehne: se vor urca beți la volan și vor ieși din localitate. Cine nu are, desigur, un vârstnic care trebuie îngrijit?! Românul este inventiv și vine cu tot felul de scuze pentru a sfida legile.
În starea de urgență, România a înregistrat o premieră istorică: numărul accidentelor rutiere scăzuse foarte mult. Au fost zile fără niciun accident. Să sperăm că oamenii nu vor profita de aceste zile și nu vor însângera, din nou, șoselele. Să sperăm că nu vom vedea creiere împrăștiate pe drumurile naționale. În România, mor în medie aproximativ 5 persoane zilnic. Doar pandemia a scăzut numărul la zero în multe zile.
Sâmbătă dimineață, la televizor, reporterii aflați pe Autostrada Soarelui spuneau că au întâlnit oameni care au zis că profită de weekend pentru a da o tură la mare sau munte, chiar dacă nu au proprietăți acolo.
Șoferii teribiliști nu stau să asculte sfaturi. Nici nu citesc site-uri și nici nu se uită la televizor. Ei sunt fericiți doar când văd vitezometrul dat peste cap. Bilanțurile cu morți îi lasă reci, mai ales că legea este blândă cu ei. Văd că alții au scăpat ușor după moartea unor oameni, așa că ei de ce nu ar risca să apese, până la refuz, pedala de accelerație? Vorba aia: libertate, frate! Măcar în acest weekend...
Dar voi, criminalii de la volan, nu aveți copii, părinți, iubite, soții? V-ați închipuit vreodată că, într-o zi, și voi veți primi un telefon de la Poliție în care veți fi anunțați că v-a murit mama sau fiica? Și atunci degeaba veți înjura de toți morții că oricum nu veți mai putea face nimic.
Desigur, cei de mai sus sunt cei care nu cred că există coronavirusul, că totul este o conspirație mondială, dar care vor plânge prin spitale rugându-se de medici să facă ceva să le mai trăiască părinții și bunicii măcar o zi.
Nu uitați că părinții și bunicii vi-i puteți vizita și după ce trece starea de alertă. Dacă-i vizitați de-acum, când tot apar cazuri noi de infectare cu coronavirus, s-ar putea să nu mai faceți Crăciunul împreună. Dar vouă nu vă pasă decât de voi.
Haideți să nu distrugem nici statistica accidentelor rutiere din pandemie și haideți să nu îngroșăm nici bilanțul infectărilor cu coronavirus! 15 mai nu înseamnă că a dispărut Covid-19! #Relaxare cu responsabilizare!
În acest weekend, vom vedea dacă românii vor trece testul responsabilizării. Vom vedea împreună dacă oamenii știu doar de frica amenzilor sau încă mai au un dram de bun-simț.
Chiar dacă este stare de alertă, nu puteți pleca fără declarație pe propria răspundere dacă ieșiți din localitate! Motivul deplasării în afara localității / zonei metropolitane:
1. interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
8. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
9. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
10. pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
11. alte motive justificate (precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru de familie, asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News