Standard & Poor’s, anunț despre ratingul României
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 16 apr 2022, 09:55
WhatsApp
foto ilustrativ pexels/ Rating România
foto ilustrativ pexels/ Rating România
Agenția Standard & Poor’s a anunțat decizia pentru România. 

Ultimele informații arată că țara noastră a primit, din partea agenției Standard & Poor’s, ratingul BBB-/A-3. 

Agenția a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.

În opinia agenției Standard & Poor’s, ratingul României este susținut de statutul de membru al Uniunii Europene și accesul robust la finanțarea de pe piețele internaționale de capital, citează Mediafax. 

Riscurile generate de războiul din Ucraina, ATENUATE în România

De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de dependența energetică scăzută a țării noastre față de gazele naturale și petrolul din Rusia.

”Guvernul României aplică măsuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice și a războiului din Ucraina. N-o spunem doar noi, o spune și Standard & Poor’s, care confirmă ratingul de țară și gradul crescut de siguranță pentru investitori menținând perspectiva stabilă” , a subliniat ministrul Adrian Câciu.

Potrivit agenției, înregistrarea unei creșteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacității productive a economiei României și pe cale de consecință la o posibilă acțiune de îmbunătățire a ratingului suveran al României.

Amintim că în ultima vreme au existat numeroase critici la adresa activității Ministerului de Finanțe, în special vizându-l pe ministrul Adrian Câciu și deciziile pe care acesta le-a luat-  sau nu le-a luat. Avertismentele cu privire la ce urmează au curs în serie în domeniul finanțelor, mai ales din partea fostului lider al PNL Florin Cîțu. Recent, de la INS am aflat că țara noastră a depășit în martie o inflație de 10%, aflându-se la 10,2%. Inflația cu două cifre a venit mult mai devreme decât preconiza BNR și l-a luat prin surprindere pe Adrian Câciu, care, chiar cu o zi înainte de comunicare, spunea că nu vom ajunge la o inflație cu două cifre datorită măsurilor pe care le-a luat Guvernul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?