Data publicării:
Standard dublu alimente. Frumosu: Se știa. Ar fi trebuit să ne întrebăm
Dragoș Frumosu, președintele confederației sindicale CGM-UGSR a povestit pentru DCNews că situația produselor cu dublu standard era una cunoscută în România. La un moment dat, directorul unei multinaționale responsabil pentru Europa de Est i-ar fi confirmat că în cazul detergenților nu s-ar folosi toate substanțele necesare, pentru a se putea face un produs mai ieftin, pe buzunarele românilor.
"Am constatat personal cu mulți ani în urmă când participam la conferințe internaționale luând detergenți că au cu totul și cu totul altă calitate decât cel de la noi. Am testat chiar mai multe mărci, erau într-adevăr mai scumpe, dar aveau o altă calitate. La un moment dat am discutat cu o doamnă care era director la o companie multinațională pe Europa de Est și mi-a spus că într-adevăr pentru această zonă a Europei nu intră toate ingredientele în componență pentru că vor să facă un produs pe posibiltățile financiare ale locuitorilor. Atunci a fost primul semn de întrebare pentru mine și am început să vorbesc, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Ajungi să folosești mult mai multă apă când folosești astfel de detergenți care nu au toate componentele. După aceea au început discuțiile privind alimentele," a povestit pentru DCNews Dragoș Frumosu, președintele Confederației Generale a Muncii și a Uniunii Generale a Sindicatelor din România.
Frumosu spune că România ar fi trebuit să se alarmeze cu mult timp înainte, chiar din momentul în care reprezentanții diverselor instituții au observat că prețul de achiziție pentru unele produse este foarte mic. Sindicalistul consideră că prin acest fapt, România a intrat inclusiv într-o concurență neloială, unele dintre produse, deși de o calitate îndoielnică fiind mai ieftine decât cele produse în țara noastră.
"Ar fi trebuit să existe un semn de întrebare din momentul în care s-a constatat prețul de import care este mult mai mic. Ar fi trebuit să ne întrebăm de ce acel produs este mai ieftin și să demarăm demersurile mult mai repede pentru a vedea dacă într-adevăr există aceeași calitate între produsele de pe piața românească și cele comercializate în vest. În felul acesta, al acceptării acestor produse ieftine ne angajam într-o concurență neloială, ele fiind produse și în România. Semnale de alarmă ar fi trebuit să ni le punem de mai multă vreme, dar e greu să-ți dai la un moment dat. Ar fi trebuit să ne alarmăm încă din momentul în care marile magazine puneau taxe pentru produsele sau chiar pentru deschiderea unui nou magazin. Trebuie să avem o minte mai isteață, trebuia să ne întrebăm," a mai spus Dragoș Frumosu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News