Cine este vinovat pentru conflictul din Nagorno-Karabah. Dan Dungaciu: Cum a început totul. ”Efectele se simt și azi”
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Istoricul şi analistul de politică externă Dan Dungaciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt motivele conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan, din zona Nagorno-Karabah. 

"Pentru România, chestiunea asta este destul de abstractă, pentru că face parte dintr-o zonă pe care cu greu am învăţat să o pronunţăm. Vorbim despre Caucaz, o zonă muntoasă, iar muntele are un specific geopolitic, în sensul că prezervă identităţi, pe grupuri mici. Pentru că e greu de ajuns acolo, populaţiile se amestecă mai greu. 

Dacă e vorba de migraţia populaţiei, ele nu prea se aşează la munte, ci în zone mai accesibile. Aşa se explică, de pildă, de ce bascii din Spania au prezervat o limbă pre-indo-europeană şi au făcut revendicări teritoriale în numele acelei identităţi.", a explicat Dan Dungaciu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Comparaţie cu Republica Moldova. Stalin, "vinovatul" 

"Conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia este foarte vechi şi bazat pe lucruri aproape ireconciliabile. Este vorba despre un decupaj al lui Stalin, care a luat Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă populată în general cu armeni, şi alipită la Azerbaidjan, cu o populaţie azeră de origine turcă şi de religie musulmană. La vremea respectivă, nu contau prea mult diferenţele etnice sau religioase. URSS era un amestec de populaţii şi etnii. Dar în timpul perestroicii şi glasnostului, conflictele au izbucnit. Confruntările au fost dure la vremea respectivă, extrem de dure. Nu prea era timp de privit acolo în anii '90, deci s-a petrecut cumva în afara percepţiei noastre politice, dar efectele se simt şi azi. 

Azerbaidjan are legile de partea sa, în sensul că toate rezoluţiile Consiliului de Securitate îi dau dreptate. Nagorno-Karabah, teritoriul în dispută, este în posesia sa, dar Armenia are de partea sa populaţia. Gândiţi-vă la Republica Moldova şi Transnistria, lipită de Stalin la Basarabia, ca să nu mai fie Basarabia genuină, pentru că Stalin nu a avut niciodată încredere în românii moldoveni. De aceea a fost lipită Transnistria, ca să controleze regiunea. Aşa şi cu Azerbaidjan. S-a lipit acest teritoriu! De atunci s-au întâmplat foarte multe. 

Ce s-a schimbat? Azi, la nivel intern. este o creştere a retoricii naţionaliste, iar la nivel extern creşterea geopolitică a Turciei", a mai spus acesta. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel