Stai prea mult în faţa unui ecran? Un studiu arată că lumina albastră provoacă îmbătrânirea accelerată
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 28 sep 2022, 07:12
WhatsApp
Fotografie de la Designecologist, Pexels
Fotografie de la Designecologist, Pexels
Un studiu arată că lumina albastră produsă de ecranele în faţa cărora stăm zilnic provoacă îmbătrânirea accelerată. 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INE) din Spania, petrecem în medie 11 ore în faţa unui ecran, fie pentru muncă, fie pentru petrecere a timpului liber. Şi asta are consecinţe care nu sunt deloc bune.

Oamenii pot vedea obiecte deoarece lumina se răsfrânge în ele cu o lungime de undă cuprinsă între 380 şi 700 de nanometri. Lumina albastră vibrează la o lungime de undă mai mică: 400 până la 500 de nanometri, ceea ce o face cea mai joasă, dar cea mai energică. Pentru multe persoane, problema este că petrec multe ore în faţa ecranului, expunându-se astfel la lumina albastră. Dar, în mod curios, statul la soare reprezintă o expunere la o cantitate mult mai mare de lumină albastră decât cea a oricărui ecran. Expunerea la lumina soarelui ne ajută să ne menţinem ritmul circadian sănătos, care reglează somnul şi vigilenţa. Dar, ca în tot ceea ce ţine de sănătate, virtutea este în echilibru. Deci, dacă faptul că puţină lumină influenţează negativ, multă are un efect dăunător, scrie Rador.

Celulele, afectate de lumina albastră

Cel mai recent studiu despre lumina albastră, care a fost publicat de "Frontiers in Aging", conchide că funcţiile de bază ale celulelor ar putea fi afectate de lumina albastră emisă de ecrane. Liderul studiului şi profesorul Universităţii de Stat din Oregon, Jadwiga Giebultowicz, spune: "Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele de zi cu zi, cum ar fi televizoare, laptopuri şi telefoane, poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru, de la piele şi celule adipoase până la neuronii senzoriali".

CITEŞTE ŞI Un herpes modificat genetic ne-ar putea ajuta să luptăm împotriva cancerului

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetare a comparat nivelurile de metaboliţi la muştele expuse la lumină albastră timp de două săptămâni cu alte muşte ţinute în întuneric complet. Rezultatele au indicat diferenţe semnificative în nivelurile de metaboliţi la aceste animale. În plus, nivelurile de glutamat (molecule care sunt responsabile de comunicarea între neuroni) au fost reduse la aceste muşte.

Aceste modificări sugerează că celulele muştei funcţionează sub nivel optim, accelerând potenţial îmbătrânirea şi ducând la moarte prematură. Cu toate acestea, trebuie subliniate anumite aspecte care fac concluziile lor dificil de extrapolat la om. Prima este că au fost analizate doar insectele. Al doilea este că studiul a supus muştele la lumină albastră pentru jumătate din viaţă. Deci asta s-ar întâmpla dacă ne supunem constant la lumină albastră, adică timp de 35 de ani la rând, dacă speranţa de viaţă ar fi de 70 de ani. Al treilea punct este că lumina albastră folosită era o lumină mai puternică decât cea a computerelor şi dispozitivelor electronice de uz curent. 

TE-AR PUTEA INTERESA ŞI Medicina, inovată de Inteligența Artificială. A fost descoperit un antibiotic nou - patogenii rezistenți la antibioticele obișnuite au fost înlăturați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?