Stabilizarea prețurilor. Sorin Minea (Romalimenta): Cel puțin un an sau doi, eu nu văd o schimbare / Asta e cauza principală / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Multiplele crize care s-au suprapus în ultima perioadă au dus la o creștere a prețurilor și la o incertitudine a oamenilor cu privire la vremurile ce vor veni. Sorin Minea, președintele Romaliamenta, a spus care sunt cauzele ce au determinat această problemă pe piață și care este orizontul de timp în care s-ar putea rezolva.

Invitat la DC News, la emisiunea „Totul despre bani“, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a vorbit despre stabilizarea prețurilor:

„În ce orizont de timp vă așteptați la o stabilizare a prețurilor, în condițiile în care, recent, chiar INS-ul a anunțat că inflația a crescut din nou?“, a întrebat Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business.

„Dacă la cereale, prețul s-a stabilizat, sunt costurile din spate, cu utilitățile, unde se măresc în fiecare zi. Legumele și fructele sunt o chestie sezonieră, dar în clipa în care piața o ia razna, toată lumea încearcă să câștige și va încerca să crească prețurile. E foarte greu de controlat un preț. Fiecare spune că el pierde. Producătorul spune că vinde ieftin: Eu vând laptele cu 2 lei. De ce în magazin e 8 lei? Pentru că a trecut prin mai multe mâini și nu se cheamă samsari, pentru că a fost normalizat și ambalat, pentru că a fost adăugat TVA-ul și pentru că fiecare trebuie să aibă o marjă de profit.

Laptele e supraproducție în Europa, deci e foarte greu să crească prețurile la români, carnea e subproducție, deci e foarte greu să stagneze prețurile la români. Părerea mea e că va mai dura cel puțin un an sau doi, iar cauza principală nu e războiul din Ucraina, ci energia electrică și cea termică. La gaze avem prețul stabilizat la 0,31. Prețul pe piață e 0,24, deci noi îl avem mai mare decât prețul pieței.

Se cer creșteri salariale, salariile intră în costuri, sunt probleme de ambalaj, se vorbește de impactul plasticului. Toate astea se vor duce în preț. Cel puțin anul ăsta, eu nu văd o stabilitate. Noi ne certăm pe gândaci și insecte, pe care nu ne obligă nimeni să le mâncăm, dar uităm ce se întâmplă pe piață și realitatea pieței“, a spus, la DC News, Sorin Minea, președintele Romalimenta.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Magazinele mici, alternativă la supermarketuri. Sorin Minea (Romalimenta): Doar un anumit tip. Astea au câștigat și afară / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel