Omicron. Sportiv Maramureș - Concluzie în urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii, transmisă de MS - UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Au venit rezultatele preliminare ale secvenţierii tulpinii în cazul sportivului din Baia Mare.

În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (OMICRON) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud, a transmis Ministerul Sănătății.

Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună. Persoană este vaccinată și nu manifestă simptome.

UPDATE:

”Precizăm că informațiile potrivit cărora alți patru sportivi repatriați recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-COV-2 sunt false. 

Potrivit informațiilor primite de la DSP Maramureș doar o singură persoană a fost testată pozitiv, informațiile despre acest caz fiind deja transmise public. Mâine, 7 decembrie, conform metodologiei, vor fi recoltate din nou probe de la sportivii repatriați din Africa de Sud”.

Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România sâmbătă



Sâmbătă după-amiază, Institutul Naţional de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie, preciza MS.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Măsuri speciale de sărbători

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă vor fi luate, de Guvern, în următoarele zile, dar a atras atenţia că purtarea corectă a măştii va fi "absolut obligatorie", în spaţiile aglomerate, indiferent de incidenţa cazurilor de COVID-19.

"Măsurile pentru sărbători vor fi dezbătute şi adoptate în cursul acestei săptămâni. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, chiar dacă incidenţa este mică sau va fi mică, în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea corectă a măştii, în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este absolut obligatorie. Vom avea o presiune suplimentară din cauza acestei tulpini noi, Omicron, şi cred că fiecare are responsabilitatea de a se proteja nu numai personal, dar şi pe cei cu care venim în contact. (...) Nu recomandăm să fie evenimente cu număr mare de persoane şi aglomeraţii. Nu putem discuta de petreceri, dar dacă acest lucru se întâmplă şi cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfăşurate în condiţii de siguranţă. Populaţia nu trebuie să creadă că o incidenţă scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenţei scăzute şi de păstrare a vieţii cât mai aproape de normalitate", a spus Rafila, la Palatul Victoria.

Întrebat despre sărbătorirea, în stradă, a momentului trecerii dintre ani, Rafila a replicat: "Vom discuta aceste lucruri, dar nu vor fi măsuri stupide care să facă imposibilă deplasarea, în timp util, la domiciliu. (...) Fiţi convinşi că nu vor fi introduse măsuri care să nu poată să fie respectate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel