Splendorile Romei Antice, în Realitatea Virtuală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Marile monumente ale Romei Antice vor fi readuse la viaţă cu ajutorul unui proiect de realitate virtuală.

Splendorile Romei Antice nu vor mai fi în curând un lux rezervat vizitatorilor capitalei italiene, ale cărei ruine străvechi îşi vor deschide porţile, virtual, în faţa lumii întregi graţie unui proiect digital, ce a fost lansat miercuri, după o pregătire de câteva decenii, informează AFP. 'Rome Reborn' este primul proiect ce propune internauţilor din orice colţ al lumii să admire peste 7.000 de clădiri şi monumente aflate pe o suprafaţă de 14 kilometri pătraţi din Roma, aşa cum arătau ele în anul 320 e.n., cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală sau al unui simplu computer.

Acesta nu este însă primul proiect ce permite o întoarcere în Roma imperială, dar, până în prezent, cei care doreau să exploreze Domus Aurea în timpul împăratului Nero sau Termele lui Caracalla trebuiau să se deplaseze la faţa locului şi să poarte ochelari de realitate virtuală.

22 de ani de muncă

'Ideea mi-a venit în 1974. Eram hotărât să găsesc un mijloc pentru ca aceste monumente minunate să fie văzute de lumea întreagă, însă tehnologia nu exista încă', a declarat pentru AFP directorul noului proiect, Bernard Frischer, în vârstă de 69 de ani, expert în arheologia digitală. 'A trebuit să revizuim modelul de trei ori pe măsură ce tehnologia înregistra progrese, dar, după 22 de ani şi 3 milioane de dolari, în sfârşit am reuşit', a mai declarat el.

Pentru moment, vizitatorul poate să survoleze Roma anului 320 şi să exploreze două situri: Forumul, centrul Romei Antice, şi bazilica învecinată Maxentius şi Constantin. În aceste două situri, recreate în realitate virtuală cu ajutorul unei echipe de arheologi, vizitatorul are posibilitatea de a alterna imaginile ce prezintă monumente, aşa cum erau ele în epocă, cu imagini ale ruinelor actuale.

Antrenamente cu gladiatori

'Am ales anul 320 pentru că aveam un maximum de informaţii despre acea perioadă', întrucât capitala imperiului a fost transferată la scurt timp după aceea la Constantinopol, a explicat Bernard Frischer. 'În doi sau trei ani, vom adăuga şi alte situri, precum Colosseumul şi Panteonul', două monumente emblematice din Cetatea Eternă, a adăugat el.

Pe termen lung, obiectivul este de a permite utilizatorilor echipaţi cu ochelari de realitate virtuală să 'se antreneze' alături de gladiatori în Colosseum şi să îşi sfideze propriile limite participând la curse de care în Circus Maximus. Flyover Zone, compania aflată în spatele acestui proiect, doreşte să readucă la viaţă în aceeaşi manieră şi Atena din timpul lui Socrate şi Ierusalimul din epoca lui Iisus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel