''Spinner'', jucăria fenomen, interzisă în mai multe școli-VIDEO
''Spinner'', un fel de titirez cu două sau trei petale, s-a răspândit de curând cu repeziciune în școli. Dar după aproximativ două luni de propagare a jocului, mulți profesori de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au săturat deja de el și interzic aceste jucării care se presupune că ajută la calmarea stresului, relatează joi AFP. "Titirezul" a ajuns și în România, prețul acestuia variind între 20 și 30 de lei.
Vândute pentru câțiva dolari, aceste hand spinners sau fidget spinners sunt vedeta surpriză a acestei primăveri, spune Frédérique Tutt, expertă în piața de jucării la cabinetul internațional NPD Group. Statele Unite, iar de la sfârșitul lunii aprilie și toate țările europene sunt afectate de această nebunie rotativă, spune aceasta.
Această nouă modă ar putea să dispară în câteva luni, la fel de brusc cum a apărut. Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor.
Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toți copiii păreau să aibă unul, spunând + mă ajută să mă calmez +, povestește Meredith Daly, profesoară într-o școală publică de la periferia orașului Phoenix, în Arizona. La început nu știam ce să cred.
În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun penny din vânzări, dar insistă că este "mulțumită" de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian. Ea a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o "o vară oribilă" la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.
Spinner-ele au mai ales meritul de a fi silențioase, continuă Meredith Daly, o ușurare după luni de bottle-flip, un exercițiu ce constă în aruncarea peste cap a unei sticle de plastic pline cu apă în încercarea de a o face să cadă în picioare, care a fost o tragedie la începutul anului școlar.
Având în vedere că nevoia de a face clic pe un pix sau de a bate din picior este mai puțin stigmatizată decât înainte, presarea bilelor sau pernele care-ți permit să te foiești pe scaun au devenit un lucru obișnuit în școli, spune Meredith Daly.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News