Editorialistul săptămânalului german Der Spiegel, Jakob Augstein, se întreabă, în contextul vizitei lui Barack Obama la Berlin, dacă președintele SUA este un prieten al Europei. UE ar trebui să ia măsuri de protecție împotriva tendinței de omnipotență a Statelor Unite ale Americii, mai ales după ce expertul în IT Edward Snowden a confirmat vechi bănuieli: ”americanii ne supraveghează pe toți”.Deși cancelaria Germaniei a spus că va cere explicații în legătură cu programul de supraveghere al Agenției Naționale de Securitate americane, Obama nu are de ce să se teamă, scrie Der Spiegel. ”Privind realitățile geopolitice, SUA este singura putere globală și în consecință singurul stat cu adevărat suveran. Toate celelalte sunt dependente de el, fie ca aliați fie ca inamici. Și pentru că majoritatea alege să fie aliată, politicienii - inclusiv cei ai Germaniei - preferă să suporte și să tacă”.
Der Spiegel spune că Germania, în loc să-și protejeze cetățenii, se declară mulțumită de colaborarea cu serviciile secrete americane. Ceea ce este mai îngrijorător, opinează Augstein, este că în SUA mecanismul de spionaj e legal și aprobat de republicani, democrați, Casa Reprezentanților, Senat și Curtea Supremă.”Totalitarismul de catifea este tot totalitarism”O persoană supravegheată nu este o persoană liberă și cine încalcă drepturile omului comite o infracțiune, scrie neamțul. Amintind de atacurile dronelor din Pakistan, torturarea lui Abu Ghraib și închisorile CIA, Spiegel scrie că în SUA se conturează un regim care pretinde controlul total. ”Totalitarismul de catifea este tot totalitarism”.
Editorialistul Der Spiegel spune că doar Europa poate distruge fantezia omnipotenței pe care o au Statelor Unite. O abordare simplă ar fi aceea de a-i forța pe americani să respecte regulile Europene. Comisia Europeană poate face asta, o schiță a unei astfel de directive fiind deja alcătuită. Giganții internetului, precum Google, Apple, Facebook sau Microsoft ar trebui să respecte regulile europene dacă vor să scoată miliarde de la consumatorii bătrânului continent. O soluție ar fi ca aceste mari companii să plătească amenzi în valoare de 2% din profitul lor global, dacă încalcă prevederile, mai spune Augustein.
”Sunt bani mulți - și de asemenea un limbaj pe care îl înțelege și America”, conchide Spiegel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News