Speranța de viață a fetițelor care se nasc astăzi. Dr. Toader Corneliu: La acest lucru contribuie și nivelul de trai
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Lisa, de la Pexels
Fotografie creată de Lisa, de la Pexels
Dr. Toader Corneliu a vorbit, la DC News, despre media de vârstă a fetelor care se nasc astăzi.

”Lumea își dorește, din ce în ce mai mult, să fie sănătoasă și să trăiască cât mai mult. Când Ramses al II-lea a murit la 91 de ani a fost o excepție. La vremea lui, oamenii mureau pe la 45 de ani. Se pare că fetițele care se nasc astăzi vor trăi, în medie, 100 ani. La acest lucru contribuie și nivelul de trai”, a zis dr. Toader Corneliu - Medic Neurochirurg și Managerul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare. 

Conform anumitor legende, Ramses al II-lea ar fi trăit 99 de ani, dar de fapt a trăit până la vârsta de 90 - 91 de ani. În timpul domniei sale a celebrat 14 festivaluri Sed, mai mult decât oricare alt faraon egiptean. S-a născut în anul 1303 î.Hr., iar la vârsta de 14 ani, Ramses a fost numit Prinț Regent de către tatăl său Seti I.Ramses al II-lea a fost fiul faraonului Seti I și al marii Soții Regale Tuya. El a avut doi frați. Fratele mai mare Nebchasetnebet, succesorul direct al lui Seti I, dar acesta a decedat la o vârstă fragedă, și sora Tia. 

Ce este speranța de viață

Speranța de viaţă sănătoasă măsoară numărul mediu de ani pe care o persoană se așteaptă să îi trăiască, la o anumită vârstă, cu o stare de sănătate bună, având în vedere ratele specifice de mortalitate, morbiditate şi riscul de invaliditate pentru anul respectiv.

Conceptul speranţă de viaţă sănătoasă a fost propus în 1964, iar prima metodă de estimare a valorilor indicatorului denumit speranţa de viaţă sănătoasă a fost propusă în 1971. Indicatorul combină informaţii asupra prevalenţei pe vârste a stării de sănătate şi de boală, cu date asupra mortalităţii pe vârste. În anul 1989, a fost stabilită o rețea de cercetare internațională (REVES) pentru a promova utilizarea indicatorului speranța de viață sănătoasă și pentru a îmbunătăți comparabilitatea datelor între statele lumii. Astăzi, Organizația Mondială a Sănătății calculează și alți indicatori suplimentari - precum speranța de viață ajustată în funcție de dizabilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel