Data publicării:

Speranță de pace fragilă: Armenia și Azerbaidjan reiau dialogul la Berlin

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Armenia și Azerbaidjan reiau discuțiile de pace la Berlin, sperând la o soluționare a conflictului din Nagorno-Karabakh.

Ministerele de Externe ale Armeniei și Azerbaidjanului se vor reuni la Berlin în această săptămână pentru discuții de pace, urmărind o soluționare a conflictului de lungă durată din regiunea Caucazului, relatează AFP.

Cele două țări se află în dispută pentru controlul regiunii Nagorno-Karabakh, parte din Azerbaidjan, pe care Baku a recapturat-o în septembrie 2020 de la separatiștii armeni care o controlaseră timp de decenii.

„O întâlnire a delegațiilor miniștrilor de externe din Armenia și Azerbaidjan va avea loc pe 28-29 februarie la Berlin”, a anunțat luni, pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Armeniei, Ani Badalyan.

Întâlnirea a fost planificată „în conformitate cu acordul obținut la discuțiile trilaterale de la München”, în cadrul cărora prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și președintele azer Ilham Aliyev au discutat sub medierea cancelarului german Olaf Scholz.

Ministrul de Externe al Azerbaidjanului, Jeyhun Bayramov, a confirmat că se va întâlni cu omologul său armean, Ararat Mirzoyan, „în zilele următoare”.

Tensiunile dintre cele două țări au rămas ridicate de la preluarea Nagorno-Karabakh de către Baku în septembrie 2020. Conflictul a dus la exodul a peste 100.000 de etnici armeni din regiune.

Armenia se teme că Azerbaidjanul, încurajat de succesul său militar, ar putea invada teritoriul armean pentru a crea o legătură terestră către enclava sa Nakhichevan.

Pashinyan și Aliyev au declarat anterior că un acord de pace ar fi putut fi semnat până la sfârșitul anului trecut, dar discuțiile de pace mediate internațional nu au reușit să producă rezultate concrete.

Această întâlnire din Berlin reprezintă o nouă încercare de a găsi o soluție pașnică la conflictul de lungă durată dintre Armenia și Azerbaidjan. Rămâne de văzut dacă discuțiile vor duce la progrese concrete sau dacă vor rămâne doar o speranță fragilă.

Pentru contextul războiului dintre Armenia si Azerbaidjan:

În anii 1990, conflictul a escaladat într-un război sângeros care a durat până în 1994, soldat cu aproximativ 30.000 de morți și sute de mii de strămutați. Deși s-a stabilit un armistițiu, tensiunile au rămas ridicate, iar ciocnirile sporadice au continuat să aibă loc.

În 2020, conflictul a reizbucnit, cu lupte intense care au durat șase săptămâni și s-au soldat cu peste 6.500 de morți. Azerbaidjanul a reușit să recâștige controlul asupra unor teritorii pe care le pierduse în anii 1990, inclusiv orașul strategic Shusha.

Un acord de încetare a focului mediat de Rusia a pus capăt conflictului, dar a lăsat multe probleme nerezolvate. Armenia și Azerbaidjanul continuă să se acuze reciproc de încălcări ale armistițiului, iar negocierile de pace nu au reușit să producă un rezultat concret.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel