Spectacole în română și germană la TNRS, în minivacanța de Ziua Națională
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Scenă din piesa ”Mamă”, a TNRS (foto :Gligor Nicolae)
Scenă din piesa ”Mamă”, a TNRS (foto :Gligor Nicolae)
Teatrul Național Radu Stanca își așteaptă spectatorii din Sibiu, dar și turiștii care vor profita de minivacanța de 1 Decembrie pentru o excursie la munte, cu o premieră și trei spectacole de excepție.

 Secția germană a TNRS va prezenta premiera „antigona. un requiem”/„antigone. ein requiem”, de Thomas Köck, după Sofocle, regia Florin Vidamski.

„Suntem în permanență preocupați să dăruim spectacole de calitate și variate atât sibienilor, cât și celor veniți să viziteze orașul nostru. Pentru noi, zilele de sărbătoare prilejuite de Ziua Națională a României sunt o nouă ocazie să invităm publicul în sălile de spectacole să se bucure de frumos și de miracol”, spune Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

„antigona. un requiem”/„antigone. ein requiem”

„antigona. un requiem”/„antigone. ein requiem” este programat în 1 și 2 decembrie, începând cu ora 19:00, la Sala Mare a TNRS. Spectacolul în limba germană va dispune de supratitrare în limba română.

Deși piesa lui Sofocle a fost scrisă acum 2500 de ani, personajul Antigonei continuă să sintetizeze câteva dintre cele mai delicate problematici ale contemporaneității. Simbol absolut al rezistenței, al luptei împotriva sistemului, dar și al empatiei și al sacrificiului pentru celălalt, iată că eroina tragică poposește pe scena Naționalului sibian într-o perioadă amenințată de iminența unui război.

Având la bază textul lui Thomas Köck, „antigona. un requiem“ pune într-o lumină crudă tensiunile sociale și politice ale momentului, pentru a ne oferi o radiografie a conflictelor interumane și, eventual, o formă de salvare colectivă. După ce pe malurile Tebei sunt descoperite cadavrele mai multor necunoscuți, spiritele se încing, pe măsură ce se divid în două tabere: pe de o parte se află Creon care refuză să-și asume responsabilitatea pentru niște morți care nu sunt „ai lui”; pe de altă parte, Antigona vrea să onoreze memoria nefericiților. Dar încrâncenarea tinerei va avea un preț.

Regizorul Florin Vidamski pune în balanță valorile unei societăți consumeriste, însă lipsite de repere morale, pentru a exprima, în cele din urmă, un manifest al devotamentului pentru umanitate. Publicul este invitat la un spectacol inteligent și nonconformist, o instalație teatrală imersivă, urcând pe scenă, alături de personaje, pentru o experiență senzorială totală.

”Mamă” și ”Puricele în ureche”, trei reprezentații în minivacanță

O dramă, în regia Marianei Cămărășan, și o comedie regizată de Șerban Puiu sunt spectacolele în limba română.

Piesa „Mamă”, de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan, care de fiecare dată se joacă cu casa închisă, este programat în 30 noiembrie, ora 19, la Sala Studio. ”Mamă” este una dintre cele două piese ale Teatrului Național Radu Stranca invitate la București, în 2022, la Festivalul Național de Teatru.

Îndrăgita comedie „Puricele în ureche”, de Georges Feydeau, regia Șerban Puiu, se va juca în 3 și 4 decembrie, de la ora 17:00, la TNRS – Sala Mare.

Biletele sunt disponibile pe site-ul Naționalului sibian, www.tnrs.ro, și la Agenția teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel