Data publicării:

Spaniolii, încântați de tradițiile românești. Cum au sărbătorit mărțișorul / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Anul acesta, autoritățile locale din orașul San Fernando de Henares, Spania, au expus simbolul mărțișorului pe clădirea primăriei. În acest oraș, 10% din populație este de origine română. 

Primarul orașului susține că românii sunt o bogăție culturală pentru comunitatea din San Fernando de Henares. De asemenea, recent, la biblioteca din oraș a fost dezvelită o placă a poetului Mihai Eminescu. 

„Acest schimb cultural între cultura spaniolă și cea română îmbogățește nu doar comunitatea românească, ci și populația din San Fernando de Henares de origine spaniolă.”, a spus Francisco Javier Corpa Rubio, primarul orașului San Fernando de Henares.

O asociație românească este cea care a avut această inițiativa reușind să facă cunoscut mărțișorul și în localitatea Rivas din apropiere de Madrid. 

„Planul Asociaţiei noastre Nuestras Costumbres e să facem atât de cunoscut mărţişorul încât să fie la acelaşi nivel că trifoiul irlandez sau o sărbătoare că Halloween sau Anul nou chinezesc.”, a spus Sorin Ciobanu, președintele Asociației Nuestras Costumbres Rivas.

„E o tradiție atât de frumoasă. Eu lucrez cu copiii români în Spania și este o bucurie de fiecare dată când pregătim mărțișoare, când le oferim bunicilor și mămicilor.”, a spus o româncă.

„Reprezintă primăvara și ziua mamei în România, dacă am învățat bine lecția.”, a spus o invitată din Spania.

„Este un obicei foarte frumos pe care îl împărtășim.”, a spus un spaniol. 

Atât românii, cât și spaniolii prezenți la inaugurarea expoziției 8 femei românce care au schimbat lumea au sărbătorit Mărțișorul.

Începând cu anul 2017, mărțișorul a fost adăugat în lista patrimoniul cultural UNESCO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel