Spania va recunoaște statalitatea Palestinei. Anunțul lui Sanchez: Va exista o "masă critică" în interiorul UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Prim-ministrul Pedro Sanchez a declarat jurnaliștilor, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, că Spania va recunoaște statalitatea palestiniană până în luna iulie, conform mai multor rapoarte publicate marți în presa spaniolă, citate de Reuters.

Agenția de știri EFE și ziarele El Pais și La Vanguardia au citat declarațiile informale ale lui Sanchez adresate corpului de presă în timpul călătoriei sale, luni seară, în capitala jordaniană, Amman, în prima zi a vizitelor în Iordania, Qatar și Arabia Saudită.

El așteaptă ca Spania să extindă recunoașterea către palestinieni până în luna iulie, adăugând că în curând va exista o "masă critică" în interiorul Uniunii Europene pentru a determina mai multe state membre să adopte aceeași poziție, conform EFE.

La o întâlnire a Consiliului European, pe 22 martie, Sanchez a spus că s-a pus de acord cu liderii Irlandei, Maltei și Sloveniei pentru a "face primii pași" spre recunoașterea statalității declarate de palestinieni în Cisiordania și Fâșia Gaza ocupate de Israel.

La momentul respectiv, el a declarat că se așteaptă ca recunoașterea să se producă în cadrul legislaturii spaniole actuale de patru ani, care a început anul trecut.

În răspuns, Israelul le-a comunicat celor patru țări că planul lor constituie un "premiu pentru terorism" care ar reduce șansele unei rezoluții negociate a conflictului din Gaza.

Statele arabe și UE au convenit la o întâlnire în Spania în noiembrie că soluția cu două state este răspunsul la conflictul israeliano-palestinian.

Începând cu anul 1988, 139 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut statalitatea palestiniană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel