Spania şi Franţa, acord pentru construirea unei conducte subacvatice de gaze
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la AMBADY KOLAZHIKKARAN, Pexels
Fotografie de la AMBADY KOLAZHIKKARAN, Pexels
Spania şi Franţa vor construi o conductă de gaze subacvatică, de la Marsilia la Barcelona. 

Spania şi Franţa au încheiat un nou acord pentru a construi o conductă de gaze subacvatică, de la Barcelona la Marsilia, anulând proiectul unei conducte care ar fi conectat cele două ţări prin Munţii Pirinei, proiect blocat de mai multă vreme.

Noua conductă va permite Spaniei şi Portugaliei - doi mari importatori de gaze naturale lichefiate (GNL) - să îşi aducă în Franţa şi alte state europene surplusul provenit din livrări. GNL a devenit o materie primă de bază pentru a înlocui volumul mare de gaz rusesc oprit de Kremlin după lansarea invaziei în Ucraina. Uniunea Europeană încearcă să asigure cât mai mult GNL posibil din punct de vedere comercial pentru a trece iarna fără întreruperi majore de curent sau raţionalizare a gazului.

"Veste foarte bună pentru Europa"

Acordul a fost anunţat joi de premierul spaniol, Pedro Sánchez, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi prim-ministrul portughez, António Costa, înaintea summitului UE de la Bruxelles, unde criza energetică va fi subiectul principal. "Aceasta este o veste foarte bună pentru Europa", a declarat Sánchez, înainte de summit. "Această solidaritate este în concordanţă cu tranziţia noastră ecologică".

"Obiectivul este ca Spania şi Portugalia să fie mai bine conectate la restul continentului", a spus Macron.

Liderii au confirmat că, prin acest acord, proiectul MidCat este abandonat oficial. Conducta de 226 de kilometri ar fi trebuit să conecteze reţeaua de gaze a Spaniei de cea a Franţei, traversând Pirineii, de la Hostalric, din Catalonia, până la Barbaira, în sudul Franţei. MidCat a fost blocat din 2019, când un raport independent a pus la îndoială preţul şi profitabilitatea conductei. Dar războiul din Ucraina şi criza energetică ulterioară au dat un nou impuls şi au alimentat apelurile de la Madrid şi Lisabona pentru finalizarea proiectului. Macron şi-a menţinut, însă, opoziţia, argumentând că proiectul acestei conducte prea costisitor şi, în plus, aceasta nu ar fi fost în concodranţă cu ambiţiile ecologice ale UE şi nici capabilă să transporte electricitate, scrie Rador.

Conductele existente, folosite doar la "50% până la 60% capacitate"

Liderul francez a mai spus că două conducte existente care trec din Spania în Franţa prin Ţara Bascilor sunt folosite doar la "50% până la 60%" din capacitatea lor totală. În locul proiectului MidCat, cele trei ţări vor construi, conducta subacvatică denumită BarMar, ce va conecta Barcelona cu Marsilia. De asemenea, liderii s-au angajat să finalizeze un alt interconector de gaze, intitulat CelZa, între oraşele Celourico da Beira, din Portugalia şi Zamora, din centrul Spaniei.

În plus, Spania şi Franţa vor urmări să finalizeze o nouă conexiune de energie electrică prin Golful Biscaya, în timp ce lucrează la identificarea unor proiecte similare. Sánchez, Macron şi Costa se vor întâlni din nou pe 9 decembrie pentru a stabili detaliile de finanţare ale proiectului BarMar. Guvernul spaniol sugerase anterior că orice nouă legătură cu Franţa ar necesita fonduri UE din cauza dimensiunii sale transfrontaliere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel