Spania impune limite de temperatură pentru aerul condiţionat şi încălzirea clădirilor, cu scopul de a economisi energie
Guvernul Spaniei a anunţat luni seara limite de temperatură pentru aerul condiţionat şi încălzirea clădirilor, în vederea economiei de energie, transmit Reuters şi dpa.
Sistemele energetice europene se confruntă cu probleme din cauza valului de căldură şi al reducerii importurilor de gaze din Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina. Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să îşi reducă cu 15% consumul de gaze, însă Spania a obţinut o derogare şi va încerca să consume cu 7% mai puţin, deşi iniţial se opusese acordului.
Printre restricţiile anunţate de ministrul pentru tranziţia ecologică şi problemele demografice, Teresa Ribera, după şedinţa săptămânală de guvern de luni, se numără setarea termostatelor sistemelor de aer condiţionat şi încălzire la peste 27 de grade vara şi sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în malluri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.
Magazinele trebuie să îşi echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a uşilor, cel mai târziu până la 30 septembrie.
Iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine şi la monumente se va întrerupe la orele 22.
Se vor efectua verificări ale eficienţei energetice a anumitor clădiri.
Măsurile sunt precizate într-un decret regal şi vor fi impuse după o perioadă de tranziţie de o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial, urmând să rămână în vigoare până la 1 noiembrie 2023.
Ribera a afirmat că este vorba doar de un prim pachet necesar într-o "situaţie critică". Ea a adăugat că Europa are nevoie de ajutorul Spaniei şi că "e timpul pentru solidaritate".
Reprezentanta guvernului de la Madrid a cerut totodată firmelor private să recurgă mai mult la telemuncă.
Reuters reaminteşte că premierul spaniol Pedro Sanchez a propus săptămâna trecută şi renunţarea la cravate, ca o primă modalitate de a face economii la aerul condiţionat.
Italia nu va mai utiliza preţul european de referinţă la gaze în calculul facturilor
Preţurile şi expunerea pe livrările de gaze din Rusia diferă de la o ţară la alta însă acest decalaj ar putea să se adâncească după ce autorităţile italiene au anunţat luni o serie de modificări cu privire la modul de calcul al facturilor consumatorilor. Începând din octombrie, facturile nu vor mai fi calculate pe baza preţului european de referinţă la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos, ci vor fi legate în schimb de preţul prevăzut în contractele de gaze din Italia, a anunţat luni Autoritatea de reglementare în energie din Italia (ARERA).
Această decizie surprinzătoare ar putea da naştere la aşteptări, sau cel puţin la speranţe, că preţul pentru cele două contracte de gaze ar putea fi decuplat, susţin analiştii de la Citigroup Inc. Umplerea rapidă a depozitelor de gaze din Italia pe parcursul luni iulie, şi posibilitatea unor noi injecţii în depozite pe parcusul lunii august, ar putea crea o situaţie, temporară, de supra-aprovizionare cu gaze în Italia. O astfel de situaţie "ar duce la îmbunătăţirea semnificativă a perspectivelor cu privire la situaţia de la iarnă din Italia şi astfel ar crea volatilitate în cazul preţurilor la gaze în Italia", susţin analiştii.
Solidaritatea Europei a fost pusă sub semnul întrebării în acest an pe măsură ce Rusia a redus livrările de gaze spre continent ca reacţie la sancţiunile internaţionale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa, care sunt stabilite la hub-ul TTF din Amsterdam, s-au dublat în acest an, o dovadă a riscurilor cu care continentul s-ar putea confrunta la iarnă.
Unele state membre UE, precum Italia, au mai multe surse alternative de aprovizionare decât Rusia, inclusiv gaze naturale lichefiate şi livrări din Algeria. Alte state, în special cele din Europa de Est, sunt mai dependente de livrările de gaze prin conducte din Rusia având în vedere că lipsesc interconectorii către terminalele de import de gaze lichefiate din vestul Europei.
Ungaria a anunţat deja că va interzice exporturile de energie, în majoritatea cazurilor, în cadrul "stării de urgenţă energetică" şi în acelaşi timp intenţionează să îşi asigure volume suplimentare de gaze din Rusia. Majoritatea ţărilor ar putea să îşi închidă graniţele pentru exporturile de gaze dacă situaţia aprovizionării lor se va deteriora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News