Spală draperiile fără să le dai jos de pe șină: sfaturi utile pentru gospodine
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 29 sep 2022, 23:38
WhatsApp
Spală draperiile fără să le dai jos de pe șină. sfaturi utile pentru gospodine. Sursa - Pexels
Spală draperiile fără să le dai jos de pe șină. sfaturi utile pentru gospodine. Sursa - Pexels
Curățarea draperiilor este o sarcină dificilă. Draperiile trebuie date jos de pe șină, puse în mașina de spălat, apoi trebuie călcate și, la final, agățate la locul lor. 

Dar, pe lângă funcția estetică și cea de protecție, perdelele provoacă multe probleme când este vorba despre îngrijirea lor. 

Scapă de mucegaiul din jurul ferestrelor cu mijloace ieftine și eficiente

Află cum poți curăța draperiile fără a le îndepărta de pe șină. Cel mai simplu mod de a menține draperiile curate presupune să le scuturi în mod regulat. Fă această procedură o dată pe săptămână și vei scăpa de praf pe draperii.

Poți încerca să curăți draperiile cu un aparat de curățat cu abur. Astfel, aburul va pătrunde între fibre și va dizolva moleculele de murdărie. Dar nu uita că nu poți curăța cu abur draperiile din catifea sau cele din țesături delicate.

Perdelele pot fi curățate cu ușurință și cu un aspirator. Dar vei avea nevoie de o duză specială pentru aspirator, o perie sau o cârpă moale. Aspiratorul trebuie să fie pornit la putere minimă, în acest pânza nu va fi trasă în țeava aspiratorului. 

Trusa de prim ajutor de pe pervaz: iată plantele pe care trebuie, neapărat, să le cultivi

Dacă totuși ai decis să speli draperiile grele, iată câteva sfaturi care te vor ajuta. În primu rând, trebuie să acorzi atenție compoziției țesăturii și caracteristicilor spălării, indicate pe etichetă.

De exemplu, perdelele din tul subțire trebuie să fie spălate în apă rece și călcate cu un fier de călcat abia cald, iar pentru perdelele de catifea setează  programul - spălare delicată. Prin urmare, te sfătuim să studiezi cu atenție eticheta.

BONUS. Curăță jaluzelele, rapid și ușor, cu mijloace improvizate, pe care toată lumea le are în casă

Spălarea jaluzelelor necesită mult timp, dar acest proces poate fi accelerat. În primul rând, nu este necesar să scoateți jaluzelele de la geam pentru a le spăla de praf. Lăsați-le pe geam și folosiți mijloace pe care le aveți la îndemână pentru a le curăța rapid și ușor.

În magazine se găsesc diverse dispozitive cu ajutorul cărora puteți curăța jaluzelele orizontale sau verticale. Dacă nu aveți astfel de unelte, puteți folosi șosete obișnuite, care sunt la fel de eficiente.

Adio facturi mari: Activați această funcție a cuptorului înainte de a-l porni

Luați o șosetă, înmuiați-o într-un lighean cu apă și detergent lichid, apoi trebuie să o stoarceți bine. După aceea, îmbrăcați șoseta umedă pe o mână. Cu ajutorul șosetei începeți să ștergeți ambele părți ale lamelor jaluzelei. În acest fel, veți aduna rapid tot praful.

Dacă îți dorești să cumperi un dispozitiv modern pentru spălarea jaluzelelor în casă, atunci îți sugerăm să încerci niște clești speciali cu vârfuri din microfibră.

Alternativ, puteți înfășura capetele cleștilor de bucătărie cu o cârpă (cele de microfibră funcționează cel mai bine, dar și alte cârpe sunt în regulă) și ștergeți jaluzelele.  

Mâncarea s-a ars? Cum poți elimina mirosul neplăcut din casă: trucuri ingenioase, pe care nu le cunoști 

Jaluzelele textile nu pot fi curățate așa. Acestea trebuie îndepărtate de pe geam și spălate. Astfel de jaluzele se pun la înmuiat în apă cu detergent pentru 30 de minute. Apoi, cu un burete, puteți șterge ușor jaluzelele. La final, clătiți-le și atârnați-le pe un suport de haine ca apa să se scurgă. După ce apa s-a scurs, atârnați jaluzelele la locul lor, fără a aștepta uscarea completă. Astfel, jaluzelele se vor usca și nu vor fi șifonate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?