S&P şi Fitch au retrogradat Noua Zeelandă din cauza creşterii datoriilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
S&P
S&P

Noua Zeelandă a suferit vineri două retrogradări de rating în decurs de câteva ore, Standard & Poor's a decis să coboare ratingul suveran cu o treaptă din cauza creşterii datoriei externe, după ce Fitch Ratings a luat o decizie similară, transmite Reuters.

S&PAmbele agenţii de evaluare au retrogradat Noua Zeelandă la 'AA' de la 'AA plus', punând Noua Zeelandă la egalitate cu ţări precum Kuweitul sau Abu Dhabi. În prezent Noua Zeelandă are un rating mai mic decât cel al Australiei (AAA) dar mai mare decât cel al Japoniei (AA minus). De asemenea, ambele agenţii au o perspectivă „stabilă“ pentru ratingul Noii Zeelande.

'Retrogradarea urmează evaluării noastre referitorare la posibilitatea ca poziţia externă a Noii Zeelande se va deteriora în continuare într-un moment când bazele fiscale ale ţării au fost afectate de cheltuielile legate de cutremur şi stimulentele fiscale pentru a sprijini creşterea', a apreciat analistul S&P, Kyran Curry.

Noua Zeelandă trebuie să realizeze lucrări masive de reconstrucţie după ce n luna februarie un violent cutremur a devastat Christchurch, al doilea mare oraş, şi a provocat decesul a 181 de persoane. Costul ucrărilor de reconstrucţie a fost estimat la peste 11,5 miliarde de dolari.

La rândul său agenţia Fitch, care a pus ratingul Noii Zeelande sub o perspectivă negativă încă din 2009, estimează că deficitul de cont curent se va adânzi până la 5,5 % din PIB în 2013, în condiţiile în care la finele celui de al doilea trimestru se situa la 3,7% din PIB.

'Nivelul ridicat al datoriei externe al Noii Zeelande este o vulnerabilitate importantă care este posibil să persiste în condiţiile în care deficitul de cont curent este preconizat să se adâncească', a declarat analistul Fitch, Andrew Colquhoun.

Aceasta este prima retrogradare a ratingului Noii Zeelande în ultimii 13 ani. Ultima dată când ratingul Noii Zeelande a fost coborât a fost în 1998, când Moody's a retrogradat-o la 'Aa2' de la 'Aa1'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel