Data publicării:
Primul satelit din lemn din lume, dezvoltat în Japonia, ajunge în spațiu
Marți, Japonia a lansat primul satelit din lemn din lume, un proiect inovator dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Kyoto, menit să testeze posibilitățile utilizării lemnului în explorarea spațială.
Satelitul, denumit LignoSat, a fost trimis către Stația Spațială Internațională (ISS) într-o misiune SpaceX și urmează să fie eliberat în orbită la aproximativ 400 km deasupra Pământului. Mic, de dimensiunea unei palme, LignoSat a fost conceput pentru a demonstra potențialul cosmic al acestui material regenerabil în contextul planurilor de extindere a vieții umane în spațiu.
„Cu lemnul, un material pe care îl putem produce noi înșine, vom putea construi case și trăi în spațiu la nesfârșit”, a declarat Takao Doi, fost astronaut pe Space Shuttle și cercetător în activități umane spațiale la Universitatea Kyoto. Echipa sa are o viziune ambițioasă pe termen lung: un plan de 50 de ani pentru a planta copaci și a construi locuințe din lemn pe Lună și pe Marte. Primul pas în această direcție este lansarea unui satelit din lemn certificat de NASA, pentru a demonstra că lemnul este un material adecvat pentru condițiile dure ale spațiului.
„În anii 1900, avioanele erau construite din lemn”, a explicat Koji Murata, profesor de știința forestieră la Universitatea Kyoto. „Prin urmare, un satelit din lemn ar trebui să fie, de asemenea, fezabil”. Murata a menționat că lemnul este mai durabil în spațiu decât pe Pământ, unde apa și oxigenul ar provoca putrezirea sau inflamarea acestuia.
Un alt avantaj al sateliților din lemn este impactul redus asupra mediului la sfârșitul duratei lor de viață. Sateliții convenționali din metal produc particule de oxid de aluminiu în timpul reintrării în atmosferă, dar cei din lemn ar arde complet, cu un nivel mult mai scăzut de poluare.
„Este posibil ca sateliții din metal să fie interziși în viitor”, a afirmat Doi. „Dacă vom reuși să demonstrăm că satelitul nostru din lemn funcționează, dorim să propunem această soluție și companiei SpaceX a lui Elon Musk”.
Cercetătorii au descoperit că honoki, o specie de magnolie nativă în Japonia și utilizată tradițional pentru teci de săbii, este cel mai potrivit tip de lemn. Alegerea honoki-ului s-a bazat pe un experiment de zece luni la bordul ISS, iar LignoSat a fost construit din acest lemn folosind o tehnică tradițională japoneză de prelucrare, fără șuruburi sau adezivi.
Odată lansat, LignoSat va rămâne în orbită timp de șase luni, iar componentele electronice de la bord vor măsura rezistența lemnului la condițiile extreme ale spațiului, unde temperatura fluctuează între -100 și 100 de grade Celsius la fiecare 45 de minute, în timpul tranziției dintre întuneric și lumină.
Pe lângă testele de rezistență, LignoSat va verifica și capacitatea lemnului de a reduce impactul radiației spațiale asupra semiconductorilor, un aspect care ar putea face acest material util pentru construcția centrelor de date în spațiu, a declarat Kenji Kariya, manager la Institutul de Cercetare Sumitomo Forestry din Tsukuba.
„Poate părea un material învechit, dar lemnul este, de fapt, o tehnologie de vârf în contextul expansiunii civilizației pe Lună și Marte”, a adăugat Kariya. „Această extindere în spațiu ar putea, de asemenea, revitaliza industria lemnului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News