Soţii Nastase au refuzat să dea declaraţii în dosarul Zambaccian. Dacă recunosc acuzaţiile, pot beneficia de o reducere a pedepsei cu o treime
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
nastase2
nastase2

Soţii Adrian şi Dana Năstase, precum şi Irina Paula Jianu, au refuzat să dea declaraţii de inculpaţi la instanţa supremă, în dosarul Zambaccian, în care sunt judecaţi pentru fapte de şantaj şi corupţie, spunând că le vor face după ce vor vedea toate probele procurorilor.

Luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat citire rechizitoriului, iar ulterior le-a pus în vedere celor trei inculpaţi din dosar faptul că pot beneficia de scăderea cu o treime a limitelor de pedeapsă dacă recunosc integral acuzaţiile anchetatorilor, aşa cum sunt descrise în actul de inculpare, dispoziţie introdusă prin Legea micii reforme în justiţie. Cei trei au arătat că nu recunosc faptele de care sunt acuzaţi, iar întrebaţi dacă doresc să dea declaraţii în acest dosar, au susţinut că "la acest moment" nu, urmând să facă după ce văd toate probele anchetatorilor.

Luând cuvântul, Adrian Năstase le-a arătat judecătorilor că la urmărirea penală nu a putut lua cunoştinţă de toate probele anchetatorilor şi că, ulterior, la instanţă, când i-au fost puşi la dispoziţie mai mulţi suporţi optici cu probe, unele dintre aceste medii de stocare fie nu conţineau date, nu se deschideau sau nu erau relevante. Astfel, a arătat Năstase, doreşte să aştepe administrarea integrală în cadrul procesului a tuturor probelor, înainte de a da o declaraţie în acest caz.

Instanţa a consemnat că cei trei nu doresc să facă declaraţii la acest moment al procesului, punându-le acestora în vedere că este o fază procedurală a cercetării judecătoreşti ce nu poate fi condiţionată de o altă fază a cercetării judecătoreşti. Instanţa supremă a amânat procesul pentru 17 iunie, dată pentru care l-a citat pe Ioan Păun, în calitate de parte vătămată a infracţiunii de şantaj, pentru a-şi spune pretenţiile civile şi alşi cinci martori din rechizitoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel