Data publicării:

Șoșoacă, un tractor-explicația pentru eșecul din Piața Constituției este politică

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp

De ce nu a venit la mitingul organizat de Șoșoacă în Piața Constituției decât un singur tractor?

Cei care se bucură, crezând că fermierii și transportatorii au evitat orice asociere politică s-ar putea să se înșele. Istoria recentă ne arată că ”protestele spontane”, câte au fost în România, au avut în spate interese politice. Iar unele dintre proteste au generat mișcări politice, cum a fost #rezist, care după ce a salvat Bucureștiul a încercat să salveze toată România.

Politica e plină de lideri sindicali sau reprezentanți ai patronatelor care la un moment dat s-au reprofilat: fie și-au făcut partid, fie au intrat într-un partid. Unii au ajuns primari, alții miniștrii, cei mai mulți au ajuns parlamentari sau eurodeputați.

N-ar fi rău ca politicienii care au încercat să se alipească protestelor să fi fost ușuiți fiindcă fermierii și transportatorii refuză extremismele. Dar tare mi-e că huiduielile aveau alte explicații. În primul rând, concurența. Andruș, protestatarul cu cușmă, își face, din noiembrie 2023, partid. Cu patru rânduri de alegeri, nu cred că vor sta pe tușă nici reprezentanții transportatorilor, care plusau, în solicitările pentru mitingul din Piața Victoriei, cu mii de camioane, de sute de ori mai multe decât cele din trafic.

Tot de concurență e vorba între Șoșoacă și Simion. Mai mult ca sigur simpatizanți ai celor doi se aflau printre protestatari, la Afumați și în Constanța. Fanii lui Șoșoacă l-au huiduit/claxonat pe Simion, cei ai lui Simion pe Șoșoacă.

La protestele inițiate de Șoșoacă nu au venit niciodată mai mult de 20-30 de oameni. AUR a dovedit că poate mobiliza mulțimi mai mari, dar în București pierduse startul. Nu avea de ce să trimită oameni la mitingul concurenței, așa că lângă tractorul din Piață s-au strâns mai mulți reporteri decât mitingiști.

Eșecul nu le va aduce costuri de imagine directe. Dar, ultra-mediatizarea liderilor ”spontani” ai protestelor s-ar putea să le erodeze baza electorală.

Oferta se diversifică în zona anti-sistem. Cei care în sondajele de opinie bifau ”altceva” au primit cel puțin încă două nume, să aibă de unde alege. Iar lista de revendicări, în 76 de puncte, de la RCA la combaterea consumului de droguri, poate deveni o platformă program numai bună pentru 9 iunie și pentru parlamentare, în decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel