Sorina Pintea:Din punct de vedere legislativ au fost rezolvate o serie de probleme privind pacienţii cu arsuri grave
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PSD Iaşi, că din punct de vedere legislativ în cursul acestui an au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave.

Ulterior, ministrul Sănătăţii a recunoscut că mai sunt necesare demersuri în ceea ce priveşte recuperarea pacienţilor cu arsuri, demersuri pe care le avea în plan pentru a le realiza, scrie Agerpres.

"Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar şi modul în care se face recuperarea. Urmează să fie pregătit personal medical pentru partea de recuperare care e foarte importantă", a spus ministrul Pintea, în conferinţa de presă de la Iaşi.

În aceeaşi conferinţă de presă care a fost organizată după inaugurarea secţiei de arşi din Iaşi, ministrul Sănătăţii a recunoscut că în unele situaţii nu este suficient numărul de paturi pentru marii arşi. Pintea a declarat că a fost modificat şi ordinul prin care se stabilesc criteriile de transfer a pacientului ars.

"Cele cinci paturi (de la secţia de arşi din Iaşi -n.r) se adaugă celor 13 din Bucureşti. Am uitat să menţionez despre cele două paturi de la Braşov, avem cinci paturi la Timişoara şi încă zece paturi pentru pediatrie la Spitalul Grigore Alexandrescu. În acest moment probabil întrebare se pune dacă sunt paturi suficientei. Vis-a-vis de numărul de mari arşi pe care îi avem, acest număr de paturi uneori nu este suficient. Oricum, până să dăm în folosinţă aceste unităţi am apelat la inclusiv la transferul în străinătate a acestor pacienţi. Exista o procedură, bineînţeles, la nivelul Ministerului Sănătăţi care începând de astăzi a devenit lege, prin publicarea unui ordin pe care l-am dezbătut împreună cu membrii comisiei de chirurgie plastică, anestezie terapie intensivă şi cu supravieţuitori din Clubul Colectiv şi pe care l-am trimis spre publicare în Monitorul Oficial", a spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a declarat că a propus modificarea ordinului 476, pentru a defini criteriile de transfer privind pacientul ars.

"Putem spune că din acest moment, din punct de vedere legislativ, sunt clarificate toate aspectele care puteau ridica într-un fel suspiciuni, astfel încât nu ar mai trebui să existe impedimente nici la încadrarea unui pacient ars, nici la transfer, nici la modul de îngrijire. Sigur, legislativ, am rezolvat problema, dar mai avem o problemă: problema recuperării pacientului ars. Am definit în acest ordin ceea ce trebuie să însemne recuperarea. De acum înainte urmează pregătirea profesională a celor care se vor ocupa de acest aspect şi dotarea unor centre pentru a putea primi un astfel de pacient", a spus ministrul Sănătăţii în conferinţa de presă de la PSD Iaşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel