Data publicării:

Sorin Grindeanu le pune în față piloților Tarom exemplul Lufthansa. Ce spune despre salariile acestora

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Sorin Grindeanu a spus cum și când a aflat despre problemele de la Tarom.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, știa de noapte treacută despre probleme de la Tarom. Sute de pasageri au fost nevoiți să petreacă noaptea în diverse locuri din aeroport după ce au fost anunțați că zborurile lor au fost anulate. În cursul zilei de azi, mulți piloți și copiloți Tarom, dintr-un total de 90, s-au declarat inapți pentru zbor. Până acum au fost anulate 32 de curse Tarom.

VEZI ȘI: Câți bani ar fi pierdut Tarom după ce piloții nu au mai ieșit la muncă

"Nu știu dacă e o îmbolnăvire în masă în acest moment sau dacă e o grevă"

 

"O să încerc să prezint o imagine cât pot eu de obiectivă, de corectă. Nu știu dacă e o îmbolnăvire în masă în acest moment sau dacă e o grevă , că tot vorbim de negocieri. Eu cred că această tactică adoptată, cea de a se declara 'inapt' cu 10 sau 15 minute înainte de a începe zborul, a dus, de fapt, la ceea ce s-a întâmplat astăzi pe aeroport. Am să mă explic, poate nu am fost foarte clar. Dacă o grevă, în adevăratul sens al cuvântului, este anunțată, atunci oamenii nu mai vin în aeroport, trec de filtre, își predau bagajele, așteaptă la poarta de îmbarcare și cu 10 minute înainte sunt anunțați că a fost anulată cursa.

Aici este o împingere la maximum, dacă vreți. Am avut în urmă cu trei luni, de exemplu, dacă vă aduceți aminte, o grevă a personalului de zbor la Lufthansa, anunțată din timp. Toată lumea a știut. Toată lumea pe întreg globul a aflat de grevă. Oamenii nu au mai fost la aeroport și și-au reprogramat din timp plecările", a spus ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu.

"M-aș fi așteptat, când există revendicări de tipul creșterii salariului cu 40%, să spui din timp"

 

"Eu vreau să spun că eu și alți colegi ai mei am aflat de ceea ce se întâmplă azi noapte la ora 1:30. De dimineața am constituit rapid, la minister, o echipă care să încerce să negocieze. Erau 3 echipaje azi noapte care și-au declarat această stare de 'inapt de zbor'. O chestiune care este prevăzută, nu vreau să fiu înțeles greșit. Apoi, pe parcursul zilei, acest lucru s-a repetat. Salariul, să spunem undeva mediu, al unui pilot la Tarom e în jur de 5.000. Sigur, dacă se încarcă la maximum și sunt și acele sporuri de noapte, atunci ajung și la 6000 sau 6500 de euro net. Deci, în mână pe lună.

E adevărat, este un venit mai mic ca la alte companii. Eu azi am încercat, alături de colegii mei din minister, să mediem acest dialog. M-aș fi așteptat, când există revendicări de tipul creșterii salariului cu 40%, să spui din timp. Mă deranjează că nu au spus din timp problemele lor (...). Nu cred că e un mod corect de abordare. Au existat greve și la alte companii, dar lucrurile s-au desfășurat într-un anumit mod. Adică, au venit acele cereri, s-a intrat în negocieri, etc. Nu faci peste noapte cereri și după creezi această situație. Repet, cel mai rău este pentru oamenii care vin în aeroport. Vor să meargă la tratamente, în concedii, a fost și cazul delegației și așa mai departe. Sunt diverse situații", a mai spus Sorin Grindeanu într-o intervenție la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Soarta Tarom, incertă. Chirieac arată "aberațiile din contractul colectiv de muncă". Pilotul Osiceanu: Ne îngroapă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel