Data publicării:

Sondaj ucrainean: Majoritatea rușilor ar sprijini invadarea Poloniei. 74,5% sunt de acord cu utilizarea armelor nucleare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sondaj ucrainean: Majoritatea rușilor ar sprijini invadarea Poloniei. 74,5% sunt de acord cu utilizarea armelor nucleare / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Sondaj ucrainean: Majoritatea rușilor ar sprijini invadarea Poloniei. 74,5% sunt de acord cu utilizarea armelor nucleare / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un sondaj din Ucraina susține că majoritatea rușilor ar fi în favoarea invadării unor state membre ale Uniunii Europene.

O instituție de sondaj ucraineană susține că 86,6% dintre ruși sunt de acord și susțin un potențial atac asupra teritoriului țărilor Uniunii Europene, printre care: Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Cehia sau Slovacia.

Sondajul, realizat de Grupul Active, a fost realizat de sociologii ucraineni în perioada 11-14 martie 2022 folosind metoda CATI (interviu telefonic asistat de computer). Au fost intervievați un total de 1.557 de respondenți din Rusia. Marja de eroare este, potrivit institutului, între 0,95 și 2,5%.

„O caracteristică a acestui proiect a fost că apelurile au fost făcute folosind aplicația Viber, iar intervievatorii nu au spus că suna din Ucraina. Totodată, au folosit numere temporare pentru apeluri (numerele au fost achiziționate prin vânzări de numere virtuale)”, a explicat Ucrainenii Active Group referitor la metodologia sondajului.

Faptul că acest sondaj a fost lansat de la un institut de sondaj ucrainean nu poate fi trecut cu vederea, dat fiind faptul că Ucraina și Rusia sunt în prezent în război.

Majoritatea rușilor sunt în favoarea unei invazii a unor țări UE

Interviurile au relevat că 75,5% dintre ruși aprobă ideea unei invazii armate a unei alte țări, după Ucraina, și consideră că aceasta ar trebui să fie Polonia. Din punctul de vedere al respondenților, este o continuare logică a „operațiunii militare speciale a Federației Ruse”.

În plus, conform sondajului, 74,5% dintre respondenți sunt într-o oarecare măsură de acord cu utilizarea armelor nucleare de către guvernul țării lor.

Având în vedere o selecție de țări care ar putea fi o următoare potențială țintă de invazie, cei intervievați pun pe primul loc Polonia (75,5% dintre respondenți), țările baltice, adică Estonia, Lituania, Letonia (41%), precum și Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria (39,6%).

Doar 25,5% dintre ruși au o atitudine categoric negativă față de utilizarea armelor nucleare. Dintre cei chestionați, 40,3% consideră un atac nuclear absolut acceptabil, iar 34,3% vor sprijini într-o oarecare măsură o astfel de decizie a autorităților ruse, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel