SONDAJ REFERENDUM JUSTIȚIE. Rezultat VOT, semnal pentru Klaus Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Klaus Iohannis-Ludovic Orban
Klaus Iohannis-Ludovic Orban
SONDAJ REFERENDUM JUSTIȚIE. Rezultat VOT DCNews a realizat, în această săptămână, mai multe sondaje cu privire la participarea la votul din 26 mai și cu privire la intenția de vot. 

SONDAJ REFERENDUM JUSTIȚIE. Rezultat VOT Sâmbătă, am prezentat rezultatele primului sondaj: SONDAJ EUROPARLAMENTARE 2019. Partidul care s-a prăbușit, surpriza de pe locul doi

Prezența la votul pentru alegerile europarlamentare


SONDAJ REFERENDUM JUSTIȚIE. Rezultat VOT Potrivit unui sondaj realizat de DCNews cu privire la prezența la vot la alegerile europarlamentare, 78% (15.278) spun că vor merge la vot. Procentul este reprezentativ pentru cititorii DCNews, cititorii de online, care au votat. 22% au bifat varianta neparticipării. 

(w670)

Referendumul, subiect controversat, rată mare de respingere

SONDAJ REFERENDUM JUSTIȚIE. Rezultat VOT La referendum, în schimb, doar 39% spun că vor merge. Procentual, reprezintă jumătate dintre cei care își exprimă intenția de vot la alegerile europarlamentare. 

(w670)

Referendumul pentru justiție are o rată mare de respingere, fiind un referendum care, în loc să aducă oamenii la vot, să-i încurajeze să iasă inclusiv la votul pentru alegerile europarlamentare, despre care știm că întotdeauna au înregistrat o prezență mai scăzute, are un contrar, de respingere. 

Confirmarea 

SONDAJ REFERENDUM JUSTIȚIE. Rezultat VOT În ceea ce privește votul la referendum, procentul este asemănător cu prezența la referendum, ceea ce vine să confirme rata mare de respingere, după cum puteți observa în al treilea grafic. Fiind un subiect controversat, în loc să crească prezența la vot, scade. 

(w670)

Dezbaterea despre referendum este mai puțin semnificativă, dovadă că au participat la votul online mai puțin cititori decât la cel cu privirea la alegerile europarlamentare. Publicul, în măsura în care resimte că-i face un avantaj electoral inițiatorului, nu participă la vot. Din punctul de vedere al partidelor, PSD nu se pronunță, iar ALDE e clar împotrivă. 

O mică precizare din lege

Legea 3/2000, cu modificările intrare în vigoare în iulie 2018, precizează, la articolul 5, următoarele: 

(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Cu alte cuvinte, pentru a fi cvorum, e necesară prezența la votul pentru referendum să fie de 30% din numărul total de alegători. Pentru ca referendumul să fie validat, e nevoie de cel puțin 25% opțiuni valabil exprimate din cei înscriși pe listele electorale permanente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel