Data publicării:

Sondaj în Ucraina: Valeri Zalujnîi ar obține o victorie răsunătoare în fața lui Volodimir Zelenski la alegerile prezidențiale

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Un sondaj de opinie efectuat în Ucraina îl dă învingător pe Valeri Zalujnîi în alegerile prezidențiale în fața actualului șef de stat, Volodimir Zelenski.

Generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant șef al Forțelor Armate ucrainene, demis de Zelenski și în prezent ambasador la Londra, ar ieși învingător în fața actualului președinte dacă alegerile prezidențiale ar avea loc astăzi în Ucraina, potrivit unui sondaj recent, citat de RMX.

Programate inițial pentru 31 martie, următoarele alegeri au fost amânate pe termen nelimitat din cauza agresiunii ruse în curs împotriva Ucrainei.

Sondajul realizat de Centrul de Cercetare Socială și de Piață (SOCIS) din partea portalului „censor.net”, aruncă o lumină rară asupra stării de spirit politice actuale din Ucraina, pe fondul apărării acesteia împotriva agresiunii ruse. Rezultatele indică o preferință clară pentru generalul Valeri Zalujnîi, care ar strânge 41,4% din voturi în primul tur, președintele Zelenski fiind având doar 23,7% din sprijinul respondenților.

Astfel de rezultate ar pregăti terenul pentru un al doilea tur între Zalujnîi și Zelenski, unde sondajul sugerează că, după excluderea alegătorilor indeciși și neparticipanți, Valeri Zalujnîi ar obține o victorie răsunătoare cu 67,5% din voturi.

În mod similar, la ipoteticele alegeri parlamentare, un partid centrat în jurul generalului Valeri Zalujnîi, care în prezent nu există, ar putea obține 46,4% din voturi, depășind o potențială coaliție condusă de Zelenski, care ar obține 21,1%. Sprijinul pentru alte grupuri nu depășește 8%.

În ciuda acestor rezultate, războiul a dus la o amânare a alegerilor programate inițial pentru 31 martie 2024 și rămâne neclar când ar putea avea loc. Nu există la acest moment vreun indiciu că acestea ar avea loc în viitorul apropiat.

Acesta nu este singurul sondaj recent în care Valeri Zalujnîi îl depășește pe Zelenski. Un sondaj de la mijlocul lunii februarie al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev a arătat o scădere de cinci puncte a încrederii pentru președintele Zelenski, până la 60%, după ce l-a demis pe Valeri Zalujnîi din poziția sa de comandă a armatei. Între timp, Zalujnîi a ajuns la un rating de încredere de 94%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel